Evo tko je najveći svjetski izvoznik oružja

Institut SIPRI
SAD je u proteklih pet godina isporučio više od trećine svjetskog oružja, zacementiravši poziciju vodećeg svjetskog prodavača, objavio je u ponedjeljak švedski institut SIPRI

Od 2015. do 2019. godine obujam globalnih transfera oružja porastao je 5,5 posto u odnosu na prethodnih pet godina, objavio je u najnovijem izvješću Stockholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja.

Udio SAD-a u globalnim transferima iznosio je 36 posto a kupovalo ga je 96 zemalja. Polovina oružja isporučena je na Bliski Istok, bilježi SIPRI. Rusija, drugi izvoznik u svijetu, činila je otprilike petinu svjetskih pošiljki ali je prodaja pala 18 posto u odnosu na razdoblje od 2010. do 2014. zbog manjeg izvoza u Indiju i Venezuelu.

Francuska je na trećem mjestu ljestvice vodećih svjetskih izvoznika, s gotovo osam posto udjela i najvišom razinom izvoza od 1990. godine zahvaljujući velikim poslovima s Egiptom, Katarom i Indijom, priopćio je institut.

Njemačka i Kina zauzele su četvrto i peto mjesto. Najveći je uvoznik u promatranom razdoblju bila Saudijska Arabija, s 12-postotnim udjelom u svjetskom uvozu. Slijede Indija, Egipat, Australija i Kina.

SIPRI-jeva baza podataka o transferima oružja ne uključuje osobno naoružanje i temelji se na javnim izvorima, poput nacionalnih i regionalnih medija, specijaliziranih međunarodnih časopisa i izvješća vlada i sektora vojne opreme, donosi Tportal.

You may also like

0 comments