Evo tko će činiti novu europsku elitu

Europski izbori 2019. bit će “odlučujući za budućnost Europe”, kojoj iznutra prijete populisti željni oživjeti nacionalizam, ocijenio je u nedjelju u intervjuu za tisak njemački kandidat za predsjednika Europske komisije Manfred Weber.

“Europski izbori odlučujući su za budućnost Europe kojoj trenutačno prijete Vladimir Putin, Donald Trump i Kina, a iznutra joj prijete populisti koji žele uništiti ideju solidarnosti i oživjeti nacionalizam”, rekao je Manfred Weber u razgovoru za grčki list Kathimerini.

Šef desnice EPP (Europska pučka stranka) u Europskom parlamentu i saveznik Angele Merkel, Manfred Weber je prvi u svojoj stranci najavio kandidaturu za predsjedništvo Europske komisije. U pogledu migracijske politike, Weber je jako opasnom ocijenio nesposobnost europskih čelnika da pronađu rješenje, a to jača euroskeptike.

Weber se zauzima za obveznu europsku kvotu i stvarnu solidarnost u raspodjeli migranata. Manfred Weber zagovara fleksibilnu solidarnost, kao prvi korak izlaska iz slijepe ulice. Fleksibilna solidarnost je obveza za neke zemlje koje odbijaju primiti migrante na svom teritoriju, da financijski i tehničkim sredstvima podrže rješenje.

Kad je riječ o Grčkoj, Weber je pozvao tu članicu Europske unije da popravi uvjete u kojima su smješteni migranti te izbjeglica u kampovima na otocima Egejskog mora. “Grčka prima dovoljno europskog novaca za upravljanjem migrantskom krizom”, naglasio je Weber.

Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas također su pozvali na poboljšanje uvjeta u izbjegličkom logoru Moria na Lebzosu, gdje su uvjeti alarmantni zbog nastavka priljeva migranata.

Steve Bannon, bivši ultrakonzervativni savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa u subotu je ponudio pomoć populističkim strankama kako bi pobijedile na europskim izborima 2019., predvidio je novu financijsku krizu i rekao da su ultradesničari nova elita Europe. “Stvara se nova financijska kriza prema kojoj će kriza iz 2008. izgledati beznačajno”, izjavio je Bannon u Rimu. Bit će to dužnička, monetarna kriza”, predvidio je.Steve Bannon bio je počasni gost godišnjeg sabora male stranke “Fratelli d’Italia”, dva tjedna nakon što se sastao s ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem, čelnikom Lige (krajnja desnica), koja s populističkim pokretom M5S tvori vladajuću koaliciju u Italiji. Liga je trenutačno najpopularnija stranka u Italiji i ima podršku više od 30 posto građana.

Ultradesničarski domoljubi su “nova elita” Europe, naglasio je Bannon, blizak američkoj krajnjoj desnici. Taj bivši suradnik američkog predsjednika Donalda Trupa želi pokrenuti populističku pobunu desnice diljem kontinenta uoči izbora za Europski parlament u svibnju i mjesecima vodi kampanju protiv Europske unije zbog čega je posjetio nekoliko europskih prijestolnica.

Bannon je osnovao zakladu “Pokret” koja će organizirati razne skupine radikalne desnice radi izbora dovoljnog broja eurozastupnika koji dijele njegove ideje, a svrha mu je blokirati akciju tradicionalnih snaga. S “Pokretom” i mojim partnerima u Belgiji, osnovat ćemo grupu i kada predsjednik Trump pobijedi demokratsku stranku na izborima sredinom mandata u studenome, provest ću 80 posto svog vremena u Europi prije europskih izbora, najavio je Bannon.

U intervjuu u lipnju za Der Spiegel, Salvini je rekao da izbore 2019. smatra prilikom za rušenje postojećeg europskog poretka. “U roku od godine dana, vidjet ćemo hoće li ujedinjena Europa još postojati ili neće”, rekao je.

You may also like

0 comments