Evo što znači tete a tete sastanak

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tijekom posjeta Hrvatskoj održao je tête-à-tête susret s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.
A prema protokolu je najavljeno da će takav susret kasnije imati i s premijerom Andrejom Plenkovićem. Riječ je o razgovoru u četiri oka.

Stručnjak za međunarodne odnose prof. Goran Bandov za Index je objasnio što to znači.

“To je uobičajeno diplomatsko komuniciranje kod kojeg jedna strana ili svi akteri naglašavaju povjerljiv karakter razgovora te kroz tu formu razgovora zahtijevaju da se razmijenjene informacije tretiraju s posebnom pažnjom kako ne bi došle u ruke onih koji nisu sudjelovali u tom razgovoru.

Inače pri tim razgovorima ne postoje bilješke, koje su u diplomatskom komuniciranju redovna praksa. Ipak, postoji mogućnost da jedna od strana zamoli hvatanje bilješki, s čime se ostale strane koje sudjeluju u razgovoru trebaju usuglasiti. Ako se drugi ne bi usuglasili, bilješke se ne bi mogle zapisivati, kako ne bi ostao pisani trag izrečenom”, rekao nam je prof. dr. sc. Goran Bandov, stručnjak za međunarodne odnose i međunarodno javno pravo, izvanredni profesor, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

Kad god se razgovara o osjetljivim temama, one su, kaže nam, redovito u četiri oka.

“Pred kamerama i u širem krugu se redovno šalju indirektno poruke javnosti. Konkretne stvari se dogovaraju u četiri oka bez nepotrebnog opterećivanja javnosti dok ne dođe do konkretnih rezultata koji su dogovoreni u četiri oka”, objasnio je prof. Bandov za Index.

You may also like