Evo što kaže Davor Gjenero o izborima u Srbiji

Otvoreno.hr
Politički analitičar i komentator Davor Gjenero prokomentirao je za Otvoreno provedene parlamentarne izbore u Srbiji.

Gjenero smatra da je važna tema o kojoj se ne govori u Hrvatskoj ta da Hrvati nemaju svoga predstavnika u srpskom parlamentu, a to bi morali imati prema bilateralnom ugovoru. “Unatoč ugovoru o bilateralnoj zaštiti manjina, Hrvati neće imati svoga zastupnika. Za razliku od drugih manjina koje imaju svoje predstavnike u parlamentu, hrvatska manjina je zakinuta”, rekao je Gjenero i napomenuo da bošnjaci imaju šest mandata u parlamentu, Albanci , a savez vojvođanskih Mađara devet.

U prethodnom Sazivu, hrvatski predstavnik bio je izabran na listi koalicije oporbenih zastupnika, odnosno Hrvati nemaju zagarantiranog predstavnika u parlamentu kao što imaju druge manjine u Srbiji.

Gjenero izbore u Srbiji u ovakvim uvjetima smatra rubno legitimnima i “fingiranima” te ilustracijapodsjeća da je oporba izbore bojkotirala, dok je u Beogradu izlaznost bila samo 35%. “Izrazito niska izlaznost pokazuje da Vučić nema takvu podršku kakvu smatra, ali njegov parlament sada će imati apsolutnu moć. Srbija nije demokratska zemlja, već se radi o hibridnom režimu nalikom na bjeloruski. Oporba je bojkotom samo pomogla Vučiću, a ono što je nevjerojatno je kupovima birača donacijama od po 100 eura. To nije nikad viđeno”, rekao je analitičar.

Gjenero smatra da veliki dio Zapada i europskih političara podržava Aleksandra Vučića zbog dogovora s Kosovom koje mora doći na dnevni red te zbog puta Srbije prema Europskoj Uniji. “Dio zapadnih političara na Vučićevu pobjedu gleda kao nešto dobro zbog sporazuma sa Kosovom, odnosno situacije u kojoj Vučić ima gotovo preko 2/3 zastupnika u Saboru i mogućnost provesti što god želi. Zapad smatra da će zbog puta Srbije prema Europskij Uniji, Vučić sad lakše provesti neki oblik sporazuma s Kosovom i problemom nepriznavanja te države od strane Srbije”, zaključio je Davor Gjenero za Otvoreno.hr.

You may also like

0 comments