Evo što je najveće iskušenje globalne energetike

Analiza IEA
Add content here
 Pandemija koronavirusa najveći je šok za svjetsku energetikuu proteklih 70 godina, ističe najnovije izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA). Izvješće je sastavljeno na osnovi analize realnih podataka iz čak 100 dana 2020. godine i pokazuje da će smanjenje potrošnje električne energije biti značajno veće od onoga iz 2008. godine, kada je svijet pogodila financijska kriza. Ipak, istodobno će doći do rekordnog smanjenja emisija ugljičnog dioksida na godišnjoj razini, za čak 8%.

S prevladavanjem pandemije, IEA smatra da će doći do još brže energetske tranzicije prema tzv. niskougljičnim izvorima električne energije kao što su vjetroelektrane, sunčane elektrane, hidroelektrane, ali i nuklearne elektrane. Tako se očekuje da bi već do kraja 2020. godijne udio niskougljičnih izvora u svjetskoj proizvodnji električne energije mogao dosegnuti 40%.

Pri tome će se osobito povećati udio proizvodnje u sunčanim elektranama, posebice zbog brojnih novih projekata koji su dovršeni potkraj 2019. i početkom 2020. godine. Pandemija je osobito značajno utjecala na potražnju za ugljenom i prirodnim plinom, dok su se postrojenja na obnovljive izvore pokazala najotpornijima na mjere društvene izolacije. Tako bi ukupna potražnja za energijom u svijetu do kraja 2020. godine trebala pasti za 6%, što je čak sedam puta više od pada koji se dogodio 2008., u vrijeme svjetske financijske krize. Najveći pad dogodit će se u najrazvijenijim zemljama, od 9% u SAD-u do 11% u zemljama Europske unije.

Tako bi udio ugljena i plina u globalnom energetskom miksu trebao pasti za 3%, odnosno na razine koje su posljednji put bile dosegnute 2001. godine. Tako bi potražnja za ugljenom trebala pasti za 8%, što je najveći iznos nakon 2. svjetskog rata, dok bi proizvodnja električne energije iz ugljena trebala pasti za više od 10% do kraja 2020. godine. Ujedno bi i potražnja za prirodnim plinom, nakon 10-godišnjeg neprekidnog rasta, trebala pasti za 5%, što je najveći iznos pada u posljednjih 50 godina, stoji u analizi.

Zbog takvog smanjenja potražnje i potrošnje energije, došlo je i do još nezabilježenog smanjenja emisija CO2 na globalnoj razini: za čak 8%. Istodobno su emisije pale na razine kakve nisu bile još od 2010. godina, a spomenuto smanjenje za 2020. čak je za šest puta veće od do sada najvećeg smanjenja, za 400 mil. t, do čega je došlo 2009., nakon globalne financijske krize. Ipak, IEA smatra da i dalje ne treba imati previše razloga za zadovoljstvo jer je upravo pad iz 2009. godine pokazao da je to samo privremeno, a emisije su ubrzo nakon toga počele značajno rasti.

Zbog toga IEA poziva sve zemlje svijeta na okretanje čistim energetskim tehnikama: obnovljivim izvorima, energetskoj učinkovitosti, baterijskoj pohrani energije, vodiku i zahvaćanju i pohrani ugljika kao mjerama za gospodarski oporavak. Ulaganjima u ta područja, smatra IEA, otvorit će se mnoga nova radna mjesta, ostvariti konkurentno gospodarstvo i svijet usmjeriti prema održivoj i čistijoj energetskoj budućnosti, izvijestio je američki energetski portal ‘Renewable Energy World’, a prenosi Energetika-net.

You may also like

0 comments