Evo što je izazvalo veliku eksploziju u Bosanskom brodu

Veliku eksploziju u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu  najvjerojatnije je izazvao kvar na postrojenju za proizvodnju dizelskog i benzinskog goriva, a 10 radnika koji su  stradali spriječili su još veću tragediju angažirajući se kako bi isključili dotok plina.
Poginuli radnik radio je na postrojenju pokraj onoga koje je eksplodiralo, a deset je povrijeđeno u eksploziji. Uzroci incidenta se istražuju,  a generalni direktor Rafinerije Andrej Neverov naglasio je da su isključena sva postrojenja i dodao kakose sve radi u skladu sa sigurnosnim procedurama.

Rafinerija je izgrađena prije 40 godina i samo je djelomično modernizirana. Incidenti u naftnim postrojenjima i rafinerijama česta pojava u svijetu, a požari, koji su i češći, uglavnom imaju manje posljedice od eksplozija, kad je riječ o rafinerijama. Naime, rafinerije su građene modularno no u slučaju eksplozije problem je veći jer dolazi do promjene u statici postrojenja a tada ona u pravilu posve prestaju s radom pa i duže vrijeme. S obzirom da je rafinerija u Brodu u ionako lošem stanju pitanje je kada će i hoće li uopće ponovo početi s radom u bliskoj budućnosti.

Plinofikacija rafinerije u Brodu, koju hrvatski političari ističu kao rješenje problema kvalitete zraka neće riješiti problem procesnog onečišćenja zraka, jer to može riješiti samo nastavak modernizacije rafinerije, koja nije u planu, niti je ruski vlasnik više spominje.

Crodux i Rafinerija proteklih su mjeseci zapeli u razgovorima oko plinofikacije zbog komercijalnih pitanja, ali sada se kaže da je moguće da plin prema rafineriji poteče krajem iduće godine. Crodux je dobio dozvolu napraviti produktovod do rafinerije, nakon ovogodišnjeg nerazjašnjenog ekološkog incidenta kada su građani danima bili bez vode zbog pojave ugljikovodika u pitkoj vodi, nakon početka ispitivanja starog produktovoda, za kojeg nije utvrđeno da je kriv za onečišćenje pitke vode. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je nakon incidenta da rafinerija nije jedini krivac za problem kvalitete zraka u tom gradu. Nedavna istraga Državnog odvjetništva utvrdila je zanimljivu stvar – ako netko i onečišćuje zrak, ne za se tko.

You may also like

0 comments