Evo što je glavni razlog rasta europske inflacije

RBA Analiza

Prema finalnim podacima Eurostata, godišnja stopa inflacije u europodručju u kolovozu potvrđena je na razini od 3%, što je najviše od studenog 2011. i znatno iznad cilja Europske središnje banke od 2%. Inflatorni pritisci uglavnom odražavaju nisku baznu 2020. godinu uslijed krize s koronavirusom, a veći dio povećanja uzrokovan je visokim troškovima energije, koji su u kolovozu porasli za 15,4% nakon 14,3% u srpnju. Međutim na brži rast cijena u odnosu na previđanja utjecao je i gospodarski oporavak regije te uska grla u globalnoj opskrbi.

Prema preliminarnim podacima, pokazatelj potrošačkog raspoloženja Sveučilišta Michigan u SAD-u porastao je do 71 boda u rujnu sa rekordno niskih 70,3 u kolovozu što je nešto ispod tržišnih očekivanja od 72 boda. Indeks očekivanja blago je porastao u rujnu na 67,1 sa prethodnih 65,1.

Fed će vjerojatno na sjednici ovaj tjedan najaviti moguć početak smanjenja mjesečnih kupnji imovine. U međuvremenu, član Upravnog vijeća ESB-a Martins Kazaks u intervjuu za Bloomberg najavio je da bi se izgledi za inflaciju europodručja mogli pokazati većima od trenutno predviđenih ako koronavirus ne izazove daljnje šokove te kako stabilizirajući gospodarski oporavak regije i uska grla u opskrbi ukazuju na moguće brže povećanje cijena od predviđenog.

Unatoč slabijim rezultatima ekonomskih pokazatelja SAD-a objavljenih ovaj i prethodni tjedan, američki dolar posljednjih nekoliko dana nastavio je jačati u odnosu na euro. Upravnog vijeća ESB-a najavilo je postupno smanjenje iznosa otkupa obveznica tijekom četvrtog tromjesečja 2021. u sklopu programa PEPP, međutim monetarna politika ESB-a i dalje ostaje relativno labava, dok trenutni ekonomski pokazatelji SAD-a vrlo vjerojatno neće značajno utjecati na odluke FED-a o promjeni smjera monetarne politike te očekivanog ukidanja financijskih poticaja za američko gospodarstvo. Američki dolar trenutno se kreće unutar raspona od 1,17 do 1,19 dolara za euro. Posljednji službeni nastup predsjednika Fed-a Powella u Jackson Hole-u nije odavao detaljnije informacije o planu smanjivanja otkupa obveznica izuzev onih da će se u skladu sa kretanjem inflacije te podataka s tržišta rada postepeno zasigurno smanjivati i ukidati volumen otkupa obveznica. Razočaravajući izvještaj o broju rasta zaposlenih u kolovozu u odnosu na prethodni mjesec ( 235 tis radnih mjesta naspram tržišnih očekivanja od 728 tis) dodatno su gurnuli EUR/USD prema 1,19 dolara za euro početkom rujna. Unatoč trgovanju EUR/USD ispod srednjoročne fer vrijednosti (američki dolar je precijenjen), očekujemo produljenje tekućeg razdoblja jačanja američkog dolara. ESB je na sastanku u rujnu dala do znanja kako će tržište Ipak trebati pričekati prosinac kako bi dobilo jasnije podatke o postepenom smanjivanju otkupa imovine te ne očekuju oštri zaokret smjera monetarne politike u vidu naglog ukidanja programa otkupa obveznica.

Iako pojedini pokazatelji ukazuju kako Delta varijanta korona virusa ima jači negativan učinak na oporavak gospodarstva SAD-a nego što se prvotno mislilo, normalizacija monetarne politike i ukidanje trenutnih mjera koje su donesene kao odgovor na krizu uzrokovanu korona virusom, bliža je stajalištima Fed-a nego ESB-a. Stoga bi kamatni diferencijal mogao rasti u korist američkog dolara, posebno za kraća dospijeća. S obzirom na očekivan budući ekspanzivan smjer monetarne politike Fed-a i relativno visoko vrednovanje novčanih sredstava, vidimo ograničen prostor za izražen rast američkog dolara, ali očekujemo umjereni aprecijacijski pritisak. U skladu s tim, prilagodili smo naše prognoze na 1,19 dolara za euro na kraju ove godine i 1,17 dolara za euro na kraju 2022. godine.

You may also like

0 comments