Evo o čemu će razgovarati Grabar Kitarović i Erdogan

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović sutra putuje u Tursku gdje će se susresti s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.
Kako je potvrđeno za N1, predsjednica Hrvatske će razgovarati o ulozi Hrvatske i Turske u poticanju Bošnjaka i Hrvata u BiH na dijalog.

“Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razgovarat će s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom o ulozi Republike Hrvatske i Republike Turske u poticanju Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini na dijalog i dogovor o ključnim pitanjima, osobito o pitanju izmjene izbornog zakonodavstva koje je u ovom trenutku od iznimnog značaja”, rečeno je iz kabineta predsjednice Hrvatske za N1.

Bivši šef hrvatske diplomacije Miro Kovač vjeruje u uspješan susret.

“Hrvatskoj kao jamcu Ustava BiH je izuzetno važno da pridobijemo Tursku za izmjene izbornog zakona, kako bi Hrvati koji su tamo državotvorni narod bili i ravnopravni”, kaže Kovač.

Na Pantovčaku žele što prije organizirati i trilateralu: sastanak Hrvatske, BiH i Turske. Opozicija od Grabar-Kitarović očekuje ozbiljan razgovor i rezultate.

“Imamo situaciju da su Hrvati u podređenom položaju, a tome je sigurno pridonijela i odgovornost vanjske politike Hrvatske, odgovornost svih političkih elita i očekujemo da se krene riješavati taj problem”, kaže Nikola Grmoja iz Mosta.

Domagoj Hajduković iz SDP-a vjeruje da uz dobru volju predsjednik Turske može učiniti puno. “Prije svega kao medijator i onaj koji će, uz Hrvatsku i uz Srbiju, biti jedan od jamaca stabilnosti Bosne i Hercegovine”, kaže Hajduković.

Grabar-Kitarović je Turska prva ovogodišnja destinacija. Prema podacima Ureda predsjednice, prošle godine je izvan Hrvatske bila u devet službenih posjeta, od čega tri radna. Ostalo su konferencije, trilaterale i skupovi. Ukupno 24 putovanja.

Od početka mandata, posjetila je i Australiju i Novi Zeland, nekoliko puta i SAD. Bila u Afganistanu, Azerbajdžanu, Kuvajtu i Kataru.

You may also like

0 comments