Evo o čemu će ovisiti sezona grijanja u Europi

Analiza Bloomberga

Dok se odvikava od ruskog goriva i nastoji osigurati dovoljno prirodnog plina i ugljena, grijanje Europe ove zime većim će dijelom ovisiti o trima državama na drugom kraju svijeta: Japanu, Južnoj Koreji i Kini.

Azijske zemlje, koje su među najvećim svjetskim uvoznicima ukapljenog prirodnog plina i morskog ugljena, vrhunac potražnje ostvaruju kada je u Europi zima – usred sezone grijanja. Još je prerano za točna meteorološka predviđanja zimskih vremenskih obrazaca, ali bilo kakva prognoza za nagli pad temperatura u te tri zemlje mogla bi izazvati intenzivniju borbu za sirovinama.

Međunarodno natjecanje za gorivo pojačalo se otkako je ruska invazija na Ukrajinu preokrenula svjetske trgovinske lance, što je utjecalo na povećanje cijene ugljena i prirodnog plina na rekordne vrijednosti. Europska komisija će početkom sljedećeg tjedna provesti potpunu zabranu ruskog ugljena, a Gazprom je već smanjio dotok plina iz plinovoda u Europu. Rusija je kroz povijest bila najveći dobavljač plina Europskoj uniji, pokrivajući oko 40 posto potražnje.

Europske nacije žure s pripremama za zimu, smanjujući potrošnju plina i povećavajući uvoz LNG-a kako bi popunile skladišta, pri čemu također ponovno pokreću elektrane na ugljen. Dosad su primali pomoć iz Azije: Kina je nakon povećanja domaće proizvodnje smanjila uvoz ugljena i LNG-a, a također trpi gospodarsko usporavanje uslijed lockdowna zbog COVID-a.

Sve tri azijske zemlje proizvele su više energije iz obnovljivih izvora. Japan i Južna Koreja u svibnju su postavili rekorde u solarnoj energiji, dok je Kina potrošila manje ugljena tijekom prve polovice godine jer su čisti izvori poput hidroenergije porasli.

Ipak, dodatne nabavke iz Europe troškove spot LNG-a i ugljena ove su godine povećale na rekordne razine. Zemlje u razvoju, poput Bangladeša i Pakistana, već pate od svakodnevnih nestanaka struje jer ne mogu priuštiti plaćanje količina koje bi mogle održati svjetla upaljena.

Konkurencija bi uoči zime mogla postati još žešća. Nakon što Japan i Južna Koreja počnu prikupljati zalihe plina, na spot tržištu LNG-a moglo bi se više kupovati iz tih zemalja, navodi BloombergNEF. Japanske zalihe ugljena također su izuzetno niske, a te će dvije zemlje prema kraju godine morati povećati kupovinu goriva za elektrane.

Kina je u ugodnijoj poziciji. Rekordna proizvodnja ugljena u kombinaciji sa smanjenom potražnjom za električnom energijom podigla je zalihe na najvišu razinu u povijesti za sredinu godine. Čak i dok Rusija prekida opskrbu Europe plinom, povećava protoke na novoj liniji prema istočnoj Kini, pomažući da zalihe budu dovoljne usprkos padu uvoza LNG-a, piše Bloomberg Adria

You may also like