Evo na koje se mjesto plasirala Hrvatska prema stanju energetske politike

World Energy Trilemma
Hrvatska se s 23. mjestom solidno plasirala na Svjetskom indeksu energetske trileme (World Energy Trilemma) Svjetskog energetskog vijeća za 2020. koje ove godine slavi svoju desetu godišnjicu.

Izvješće pruža neovisnu i objektivnu ocjenu energetske politike i uspješnosti zemlje, pomoću provjerenih globalnih podataka i podataka specifičnih za državu kako bi se procijenilo upravljanje trima temeljnim dimenzijama i izazovima: energetskom sigurnošću, dostupnošću energije i održivosti okoliša.

Svjetski indeks energetske trileme omogućuje zemljama da prate vlastiti napredak te da međusobno i međusobno uče o tome što funkcionira, a što ne. Prema trima pokazateljima na prvom mjestu je Švicarska, slijede Švedska, Danska, Finska i Austrija. SAD je na 9. mjestu, Italija je na 11. mjestu, Mađarska na 12. a Slovenija na 14. mjestu, dok je Hrvatska na 23. mjestu od 108 zemalja svijeta, s ocjenom ABAb (pri čemu je A najbolja a D najgori ranking).

Zanimljivo je primijetiti da je među 84 zemlje koje su uzete u obzir na europskom kontinentu Hrvatska također 23. U izvješću za 2019. Hrvatska je bila rangirana na 27. mjestu, a pomak u ovoj godini vidljiv je jedino u segmentu konteksta države koja je u izvještaju za 2020. bolje ocijenjena.

Hrvatska se očigledno polako penje na Indeksu jer je 2013. bila rangirana na 30. mjestu među 129 zemalja. Bosna i Hercegovina, Srbija i Moldavija ne pripadaju među prvih 25% zemalja prema performansu, piše Energetika-net

You may also like