Evo Morales priznao poraz na referendumu

Bolivijski predsjednik Evo Morales je u srijedu priznao neuspjeh na referendumu u nedjelju na kojem je tražio mogućnost četvrtog mandata ( 2020-2025), a tu je reformu odbacilo više od 51 posto birača.

“Poštujemo rezultate, to je dio demokracije”, rekao je socijalistički čelnik na konferenciji za novinare u predsjedničkoj palači i dodao da su “izgubili bitku, ali ne i rat, te da se borba nastavlja”. Nakon što je prebrojano 99,72 posto glasačkih listića, protiv se opredijelilo 51,30 posto, navode prema izborne vlasti. Morales nije uspio referendumom promijeniti ustav što mu je trebalo omogućiti novi petogodišnji mandat.

To je prvi politički poraz najdugovječnijeg predsjednika Latinske Amerike koji je na čelu Bolivije od 2006. i trebao bi otići s vlasti početkom 2020.  Morales ( 56) je u ponedjeljak obećao da će poštovati rezultate bez obzira kakvi budu.  On je u srijedu pokušao svesti na minimuim doseg poraza i istaknuo da je “jedna stvar glasati za promjenu ustava da bi se omogućio četvrti mandat, a druga dati glas jednom kandidatu”. Dodao je da njegova stranka Pokret prema socijalizmu (MAS) i dalje ima podršku 50 posto stanovništva.

Pobjeda ne na referendumu je izazvalo veliko veselje u nekoliko gradova zemlje poput Sucre, Potosi i Santa Cruz. Prije referenduma je bivši pastir lama koji je postao prvi američko-indijanski predsjednik Bolivije izjavio da je spreman na mogući poraz.

You may also like

0 comments