Home TribinaAnalize Evo koliko stoji cyber kriminal

Evo koliko stoji cyber kriminal

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Analiza HGK[/vc_column][vc_column width=”2/3″] Procjenjuje se da je globalni trošak cyber kriminala ove godine dosegao oko 600 milijardi dolara, a četvrtina se odnosi na krađu intelektualnog vlasništva“, rečeno je u srijedu na okruglom stolu Hrvatske gospodarske komore (HGK) o kibernetičkoj sigurnosti.[/vc_column][/vc_row]

Skup je HGK organizirao sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, u povodu europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti. Direktorica Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić rekla je da treba pronaći ravnotežu između otvorenosti interneta i sigurnosti. „Moramo djelovati preventivno, a mjere moraju biti razmjerne rizicima kojima smo izloženi. Trebamo surađivati i zalagati se za sustavno upravljanje informacijskom sigurnošću na razini države“, poručila je Kesić Šapić.

Zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Kristina Posavec je najavila da će Ured voditi radnu skupinu za kibernetičku sigurnost za vrijeme predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. „Svi ste se barem jednom u svom poslovanju susreli s izazovima kibernetičke sigurnosti, ali ljudi i dalje toj temi ne pridaju dovoljno pažnje. Tvrtke su posebno izložene zbog financijskog aspekta, jer ulaganje u sigurnost nije prioritet u poslovanju, ali sve što u to uložite će vam se višestruko vratiti“, kazala je Posavec, uz napomenu da nije pitanje hoćete li postati žrtva kibernetičkog napada, već kada.

Voditelj Odjela za informacijsku sigurnost HGK Dražen Lučić predstavio je zakonski i regulatorni okvir za kibernetičku sigurnost na razini EU i na nacionalnoj razini. „Vječno je pitanje imamo li previše regulative u Uniji koja uzrokuje sve veće troškove gospodarstvu bez neke velike koristi. GDPR i drugi propisi definitivno donose nove troškove tvrtkama, ali ako njihova primjena bude dobra ušteda koja će se ostvariti daleko je veća od uloženog”, rekao je.

Stručnjak za podatkovnu sigurnost u Hrvatskom telekomu Mladen Prekrat kaže da ta tvrtka nove proizvode i sustave sigurnosno testira od najranije faze kako bi na vrijeme vidjela kakve probleme bi mogla imati. “Provjeravamo usklađenost sa standardiziranim zahtjevima, procjenjujemo rizike i odobravamo projekte prije lansiranja. Sve mora biti na vrijeme odrađeno jer bi u kasnijoj fazi problemi mogli uzrokovati dodatne troškove“, pojasnio je.

Emil Kos iz Odjela kibernetičke sigurnosti Policijske uprave zagrebačke rekao je da hakeri prikupljaju podatke raznim metodama, imaju razvijenu infrastrukturu i visoku razinu znanja. Najčešće se radi o organiziranim skupinama, a ta vrsta kriminaliteta je u pravilu međunarodnog karaktera, kaže Kos.

Related Posts