Evo koliko sada vrijede Rimac automobili

Porsche uložio dodatnih 70 milijuna eura

Porsche je uložio dodatnih 70 milijuna eura u Rimac Automobile, pa je Porscheov udio u kompaniji narastao na 24 posto. Vijest o dodatnoj investiciji je pomalo očekivana, budući da se prošloga tjedna pisalo o mogućoj novoj investiciji od 130 do 150 milijuna eura, rekao je osnivač Rimac Automobila Mate Rimac njemačkom časopisu Automobilwoche.

Rimac Automobili su tako došli do vrijednosti od 795 milijuna eura, odnosno 947 milijuna dolara, piše Reuters. Iz Rimac Automobila su prošli tjedan komentirali vijesti o povećanju Porscheovog udjela u kompaniji, pa su tako potvrdili da će njemačka kompanija povećati udio, no da će Rimac Automobili i dalje ostati neovisni. Tada, kao ni sada, još uvijek nisu komentirali vijesti o mogućem preuzimanju Bugattija, o čemu se priča već mjesecima.

Porsche je u Rimac Automobile investirao još 2018. godine, kada su preuzeli 10 posto udjela u kompaniji, a samo godinu kasnije, udio su povećali na 15 posto. Sada, dvije godine kasnije, Porsche je kupio dodatnih 8,8 posto za 70 milijuna eura.

“Rimac je odlično pozicioniran za izradu prototipova i automobila u malim serijama. Rimac Automobili su na putu da postanu jedan od glavnih dobavljača za Porsche, ali i druge proizvođače u high-tech segmentu automobilske industrije”, rekao je direktor financija Porschea Lutz Meschke.

Rimac je od te 2018. godine kada je Porsche prvi puta investirao, gotovo pa udvostručio broj zaposlenika na tisuću. Sklopili su i razne suradnje u automobilskoj industriji, poput one s Hyundaijem, Kiom i Aston Martinom.

Mate Rimac je novu Porscheovu investiciju komentirao na svojem Facebook profilu. “Postoji li bolja potvrda uspješnog partnerstva od tri investicije u četiri godine? Sklopiti suradnju s Porscheom nam je bilo iznimno bitno u početku. Jako smo ponosni na to što smo dobili i potvrdili njihovo povjerenje”, piše Rimac.

“Ova investicija od 70 milijuna eura bitan je dio naše dugoročne suradnje, koja će se proširiti na razne aspekte u budućnosti. Vrijednost i iznos investicije nisu prioritet u ovom dogovoru. Sada radimo na nekim drugim transakcijama koje će se odraziti na vrijednost Rimca kao kompanije. Uzbuđeni smo vidjeti plodove ove sve dublje suradnje”, zaključio je Rimac, a prenosi Telegram

You may also like

0 comments