Evo koliko je opalo poljsko gospodarstvo

Statistički ured
Poljski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju 8,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje pod utjecajem pandemije koronavirusa i mjera suzbijanja zaraze, izvijestio je poljski statistički ured.

Usporedbe radi, u prvom tromjesečju BDP je na godišnjoj razini porastao dva posto. Drugo tromjesečje prvo je razdoblje u kojem je poljsko gospodarstvo osjetilo puni utjecaj ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Domaća potražnja pala je 9,5 posto a ulaganja kompanija i konačna potrošnja kućanstava gotovo 11 posto. Državna potrošnja porasla je 4,8 posto, čime je ukupna potrošnja smanjena 7,3 posto.

Istodobno, izvoz je potonuo 14,3 a uvoz 17,5 posto, U sektoru usluga BDP je na godišnjoj razini pao gotovo 80 posto budući da su hoteli i restorani bili zatvoreni većinu drugog tromjesečja.

Komentirajući rezultate, poljska ministrica razvoja Jadwiga Emilewicz rekla je da pad BDP-a nije bio dubok kao što su tržišta strahovala, što je dobar nagovještaj za drugu polovinu godine. Emilewicz očekuje da će poljski BDP ove godine vjerojatno pasti oko četiri posto.

You may also like

0 comments