Evo koji su uvjeti Mosta za suradnju sa stožernim strankama

Most nezavisnih lista u subotu u Splitu oko 11 sati trebao bi održati konferenciju za medije na kojoj će iznijeti smjernice za suradnju Mosta bez čijih ispunjenja Most neće dati svoju podršku za sastavljanje vlade. Iste smjernice vrijedit će za obje strane, i HDZ i Narodnu koaliciju.

Iz Mosta poručuju kako su sve što se sada predlaže SDP i HDZ prihvatili još na prošlim pregovorima govoreći kako je to dio njihovih programa. Smatraju kako će se sada vidjeti kako HDZ i SDP djeluju jednako i ne žele promjene na bolje. Iako se još uvijek ne zna točan broj mjera koje će Most sutra predstaviti javnost, N1 doznaje većinu njih.

Kako doznaje N1 televizija, uz nekoliko brzih mjera čije će izglasavanje u Hrvatskom saboru Most tražiti po njegovu konstituiranju, jedan od uvjeta bit će i taj da u budućoj Vladi neće moći sjediti ljudi koji iza sebe vuku “pravosudne repove”.

To bi se, primjerice, moglo odnositi na predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka zbog navodnog sukoba interesa vezano uz tvrtku njegove supruge. Taj uvjet mogao bi se odnositi i na predsjednika HSS-a Krešu Beljaka, člana HSS-a Stipu Gabrića Jamba, SDP-ovog Tihomira Jakovinu zbog afere u Hrvatskim šumama i još poneke dužnosnike te sve one koji zastupaju stavove štetne po nacionalne interese. Točan popis imena Most će objaviti naknadno.

Među ostalim zahtjevima je i ukidanje poreza na tvrtke. Cilj Mosta je kroz ukidanje ovog parafiskalnog nameta olakšati poduzetnicima poslovanje. Smatraju smatraju da država treba osloboditi male i srednje tvrtke od raznih pritisaka i time potaknuti razvoj samog poduzetništva.

Uz to, Most će tražiti i donošenje Zakona o HNB-u koji se odnosi na nadzor poslovanja. Kako tvrde, Most time ne želi utjecati na monetarnu politiku već putem državne revizije nadzirati poslovanje. Isto tako, jedan od prijedloga će biti i taj da guverner HNB-a ima pravo na samo dva mandata.

Most inzistira i na promjenama na Hrvatskoj radioteleviziji. Jedna od mjera na HRT-u bit će smanjenje pretplate na 50 kuna. Uz to, Most će tražiti i zakonsku odredbu kojom će ovrhe morati raditi sam HRT, a ne, kao dosad, odvjetničko društvo Marijana Hanžekovića. Na taj način Most želi “udariti” na Hanžekovićevo poslovno carstvo.

Most će i dalje inzistirati na proglašenju isključivog gospodarskog pojasa. Naime, s obzirom da su se i HDZ i SDP na lanjskim pregovorima složili da ga treba proglasiti, Most će tražiti da se po konstituiranju novog saziva Hrvatskog sabora to odmah i izglasa. U Mostu smatraju da Hrvatska podhitno mora zaštiti svoj obalni pojas sa svrhom zaštite nacionalnih interesa i očuvanja nacionalnog bogatstva.

Most i dalje stoji pri svom zahtjevu za izglasavanjem Zakona o pravima i dužnostima saborskih zastupnika kojim bi se rezali razni dodaci i ukinula zastupnička naknada “6 plus 6”.

Most će osim ovih smjernica, na konferenciji za medije predstaviti i nekoliko brzih mjera koje bi se trebale izglasati u Hrvatskom saboru, kao i pet programskih odrednica Mosta nezavisnih lista.

Kako doznaje N1, sve ove smjernice trebale bi poslužiti kao pokazna vježba jesu li vodeće političke stranke spremne raditi za promjene u Hrvatskoj ili ne.