Evo koji su pravi razlozi uspjeha JANAF-a

Suprotno medijskim spekulacijama kako u Hrvatsku ulazi samo ruska nafta, jučerašnja objava poslovnih podataka MOL Grupe govori suprotno.  MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za prvu polovicu 2016. godine, te je kompanija na najboljem putu ostvariti sve svoje financijske ciljeve, generirati barem 2 milijarde čiste CCS EBITDA-e.

U novom financijskom izvješću kojega je komentirao Zsolt Hernardi jasno se vidi kako je takvom rezultatu najviše pridonijelo ekonomično rafinerijsko poslovanje kompanije.  Otporni integrirani poslovni model MOL Grupe apsorbirao je učinke niskih cijena nafte s rekordnim doprinosom EBITDA-e iz rafinerijskog poslovanja uz podršku snažnog rezultata petrokemije i maloprodaje.

Zanimljivo, po prvi puta, rafinerijsi posao je ovisio o nafti koju MOL Grupa istražuje u Kurdistanu i Pakistanu, a ne o tzv. “prepakiranoj” ruskoj nafti, kako ovih dana pišu mnogi analitičari. Tako je i putem Jadranskog naftovoda takva nafta stigla i u Hrvatsku, što je osobito značajno za hrvatsko gospodarstvo i hrvatski proračun.  Jer, izvrsni rezultati koje je polučilo javno poduzeće JANAF dd, koje upravlja infrastrukturom u segmentu naftovoda, a koje je prije nekoliko dana prezentirao Dragan Kovačević, predsjednik uprave Janafa, ovise o transportu nafte iz Kurdistana jadranskim naftovodom.

You may also like

0 comments