Evo koje se snage bore na teritoriju Sirije

Prošlotjedno upletanje Rusije u Siriji dodatno je zakompliciralo sukob u kojemu su, kada je 2011. počeo, sudjelovali režim Bašara al Asada i naoružani pobunjenici, a poslije se priključile brojne skupine, sirijske i inozemne, te velesile.

REŽIM I NJEGOVI SAVEZNICI

– Broj vojnika u sirijskoj vojsci koja je na početku sukoba u borbenim postrojbama imala 300.000 ljudi, do danas se prepolovio zbog pogibije, dezertiranja i nediscipline.

Skupina Islamska država (IS), Kurdi, umjereni pobunjenici, islamisti i Fronta al Nusra, sirijski ogranak Al Kaide, oteli su joj dvije trećine teritorija. No područje koje danas kontrolira strateški je važno jer obuhvaća Damask, Homs i Hamu u središtu zemlje, obalu i dio Alepa, na kojim područjima živi 50 posto još prisutnog stanovništva Sirije.

– Prorežimske milicije imaju oko 150 do 200.000 ljudi. Glavna milicija, Snage za nacionalnu obranu (FDN, 90.000 boraca) osnovana je 2012.

Uz mnoštvo domaćih milicija tu su i one iz Libanona, Irana, Iraka i Afganistana. Najvažnija je milicija libanonskog Hezbolaha koja po procjeni stručnjaka broji između 5.000 i 8.000 ljudi.

– Rusija: Važna saveznica režima od 30. rujna izvodi zračne udare u kojima je u tjedan dana pogođeno 112 meta, navodi Moskva. S brodova u sastavu njezine Kaspijske flote ispaljivane su i krstareće rakete.

Rusija je zadnjih tjedana sve jače prisutna u toj zemlji, gdje je u zračnoj luci u Latakiji uspostavila svoju zrakoplovnu bazu i kamo je dopremila pedesetak borbenih zrakoplova i helikoptera, sustava za zračnu obranu i modernu opremu, koje je dio prepustila režimu. Najmanje je 1.700 vojnika poslano kao pojačanje, navode ruska glasila.

– Iran: Glavni regionalni saveznik sirijskog režima, poslao je 7.000 Čuvara revolucije kao pomoć vojsci, a osigurava i vojne savjetnike te gospodarsku pomoć.

POBUNJENICI I FRONTA AL NUSRA

– Ahrar al Šam: Jedna od glavnih pobunjeničkih skupina. Osnovana je 2011. i financirana iz zemalja Perzijskog zaljeva i Turske, misle stručnjaci. Djeluje uglavnom na sjeveru i u okolici Damaska. Bliska salafistima, 2015. se Zapadu pokušala predstaviti kao umjerena.

– Fronta al Nusra: Sirijski ogranak Al Kaide, najvažnija džihadistička skupina u Siriji, nakon suparničkog IS-a. Vođa joj je Abu Mohamad al Džolani, a Washington ju je uvrstio na popis terorističkih skupina. Sklopila je savez s pobunjeničkim skupinama u pokrajinama Idlebu i Alepu. Prisutna je i blizu Damaska i na jugu zemlje.

Ove dvije skupine zajedno s manje važnim skupinama dio su “Osvajačke vojske” osnovane 2015. Financiraju je, smatraju stručnjaci, zemlje Perzijskog zaljeva, a sirijsku je vojsku potisnula iz gotovo čitave pokrajine Idleba.

– Džajš al islam: Najvažnija pobunjenička skupina u okolici Damaska. Vodi je Zahran Aluš, islamist.

– Južna fronta: Okuplja neislamističke oružane skupine koje su osvojile dijelove pokrajine Dere, na jugu.

SKUPINA ISLAMSKA DRŽAVA

Najbolje organizirana skupina, najbogatija i najzloglasnija zbog svojih zločina, nakon ulaska u sukob 2013. osvojila je polovicu sirijskog teritorija. Njezin je vođa Abu Bakr al Bagdadi, ima desetke tisuća ljudi i bori se protiv režima, Al Nusre, drugih pobunjenika i Kurda. U lipnju 2014. proglasila je “kalifat” na osvojenom području u Siriji i u susjednom Iraku. Gotovo 30.000 stranih džihadista ušlo je u te dvije zemlje od 2011., većinom u sastavu IS-a, navode američke obavještajne službe.

KURDI

Uglavnom prisutni na sjeveru i na sjeveroistoku, sami brane svoja područja nakon povlačenja vojske iz tog dijela zemlje. Uz potporu međunarodne koalicije pokušavaju potisnuti IS iz nekih svojih gradova.

MEĐUNARODNA KOALICIJA

Zbog IS-ovih zločina Sjedinjene Države i arapske zemlje pokrenule su u rujnu 2014. zračne udare na džihadiste te skupine, ali ih dosad nisu uspjele neutralizirati. Koaliciji se pridružilo više zapadnih zemalja, među kojima Velika Britanija i Francuska.

Vodeći sirijski zapovjednik pobunjeničkih snaga rekao je u srijedu da je nelogično da se Slobodna sirijska vojska (FSA) pridruži Damasku u borbi protiv terorističke Islamske države, nakon što je ruski predsjednik rekao da je njegov francuski kolega izložio takav prijedlog. Bašar al-Zoubi, čelnik skupine koja se bori pod zastavom FSA u južnoj Siriji, rekao je: “Prije nego što se borimo protiv Daesha zajedno sa sirijskom vojskom, mora se uzeti u obzir da je upravo sirijski režim doveo Islamsku državu u Siriju”, rekao je Al-Zoubi. Daesh je arapsko ime za Islamsku državu koje rabe njezini protivnici. Francuska je ponovila da je potrebno da se vladine snage i umjereni pobunjenici udruže u borbi protiv Islamske države, ali samo nakon što predsjednik Bašar al Asad ode s vlasti. Zoubi je rekao da mu ta ideja nikad nije predložena.

Sjedinjene Države neće vojno surađivati s Rusijom u Siriji jer je strategija Moskve “tragično manjkava”, izjavio je u srijedu američki ministar obrane Ash Carter, dok je rusko ministarstvo obrane priopćilo da SAD samo traži izgovor da ne surađuje u borbi protiv terorizma.

Međutim, SAD je voljan održavati osnovne, tehničke razgovore s Rusijom kako bi pokušao zajamčiti sigurnost pilotima.”Nismo spremni surađivati na strategiji koja je, kako smo objasnili, manjkava, tragično manjkava s ruske strane”, rekao je Carter tijekom posjeta Rimu ponovivši američke optužbe da ruski zračni udari nisu usmjereni na militante Islamske države.

Rusija je pokrenula svoju zračnu kampanju prošloga mjeseca priopćivši da će gađati Islamsku državu. Međutim, njezini zrakoplovi su bombardirali i druge pobunjeničke skupine koje se protive sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, savezniku Moskve. Neke od tih skupina podržava Washington. “Bez obzira na to što govore Rusi, mi ne pristajemo surađivati s Rusijom sve dok slijedi pogrešnu stratgeiju i gađa te ciljeve”, rekao je Carter. “Nastavit ćemo osnovne, tehničke razgovore o prefesionalnim sigurnosnim procedurama za naše pilote koji lete nad Sirijom. To je to. Ostavit ćemo kanal otvorenim jer je to stvar sigurnosti naših pilota.”

U međuvremenu je rusko ministarstvo obrane priopćilo u srijedu da je odbijanje Washingtona da podijeli s Moskvom obavještajne podatke o položajima Islamske države pokazalo da SAD traži izgovor da se ne bori protiv terorizma. “Naši partneri iz drugih zemalja, koji vide stvarnog neprijatelja u Islamskoj državi koji mora biti uništen, aktivno pomažu s podacima o bazama, skladištima, zapovjednim mjestima i kampovima za obuku”, rekao je general Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva, a prenijela je RIA Novosti. “Međutim, oni koji izgleda imaju drukčije mišljenje o toj terorističkoj organizaciji stalno traže razloge za odbijanje suradnje u borbi protiv međunarodnog terorizma”, kazao je on misleći pritom na Washington.

You may also like