Evo koje je tri mjere najavio Plenković

Gospodarske mjere
Razmjeri pandemije će imati nesagledive ekonomske posljedice za globalno gospodarstvo i nitko ne može predvidjeti koliko će trajati, rekao je premijer Andrej Plenković

“Pandemija koronavirusa mijenja svijet, funkcioniranje država, trgovine, svjetskog gospodarstava… sve se mijenja. U smo tri mjeseca zahvaćeno je 195 država, pandemije je postala prijetnja zdravlju čovječanstva i svjetskom gospodarstvu.

Danas će broj zaraženih premašiti 400.000, predviđa se da će u EU pandemija odnijeti mnoge živote”, rekao je to premijer Andrej Plenković na početku predstavljanja Vladinih gospodarskih mjera u borbi protiv posljedica koronavirusa.”Ulice su nestvarno puste, turizam je stao, otkazano je na tisuće sajmova, konferencija, gospodarskih i sportskih manifestacija… to je naša stvarnsot.Razmjeri pandemije će imati nesagledive ekonomske posljedice za globalno gospodarstvo i nitko ne može predvidjeti koliko će trajati.Kriza koja je pred nama će po svim procjenama biti teža nego kriza iz 2008. godine.U takvim uvjetima moramo se pripremiti za tešku bitku za očuvanje gospodarstva i radnih mjesta.

Upravo stoga smo izašli s prvim paketom od 63 mjere vrijede 30 milijardi kuna. To je prva faza naših mjera, naglašavam prva. Dočekujemo krizu sa stabilnim gospodarstvom no ugroza koja dolazi dovodi nas u poziciju da moramo brzo donositi odluke.Ova će kriza svjetskih razmjera vrlo vjerojatno potrajati i duže od nekoliko mjeseci te će odraziti na sve naše aktivnosti. Prilagođavat ćemo naše odluke sukladno razvoju situacije jednako kao i u zdravstvu.Svjedoci smo simetričnog šoka, pada potražnje, proizvodnje i ponude na svim razinama u svijetu. Moramo pokazati odgovornost i solidarnost da bi ovo preživjeli”, rekao je Plenković.

Naglasio je tri mjere; beskamatnu odgodu javnih poreznih davanja poduzetnicima s teškoćama za naredna tri mjeseca (uz mogućnost dodatnih tri mjeseca), financiranje 100 posto minimalne plaće po stalo zaposlenom te pomoć mirko i malim poduzetnicima.

– Na rashodovnoj strani proračuna idemo na rezanje svih troškova koji nisu nužni. Hrvatskoj će na raspologanju za likvidnost države biti na raspolaganju dodatnih 1,8 milijardi kuna europskih sredstava – rekao je Plenković.

You may also like