Evo koja su tri moguća scenarija za istraživanje Jadrana nakon izbora

Vlada je odgodila sklapanje koncesijskih ugovora za ostala polja na Jadranu, ali i na kopnu pa je tako od velikog projekta pronalaska nafte i pretvaranja Hrvatske u malu Norvešku na kraju ostalo veliko ništa.

1. Nakon izbora neće biti novog natječaja (60%)

Hrvatska Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o ukidanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranskom moru na sedam istražnih polja od kojih su ljetos odustali američki Marathon Oil i austrijski OMV. Tako su pale u vodu najave o raspisivanju novog natječaja za ta polja na jesen. Osim toga, Vlada je odgodila sklapanje koncesijskih ugovora za ostala polja na Jadranu, ali i na kopnu pa je tako od velikog projekta pronalaska nafte i pretvaranja Hrvatske u malu Norvešku na kraju ostalo veliko ništa. Barem zasad. Vladajući te svoje poteze pravdaju time da ne mogu donijeti tako važne odluke pred izbore. Izbori u svakom slučaju imaju veze s tim odlukama jer je postojao veliki otpor javnosti bušenju Jadrana zbog opasnosti od onečišćenja. Usto, iako se cijelo vrijeme govori o navodnom velikom interesu naftnih kompanija za istraživanje Jadrana, ipak njihov odaziv na prvi natječaj baš i nije bio velik. Odustajanje Amerikanaca i Austrijanaca od sedam polja bio je dodatni udarac na hrvatske nafte ambicije. Novi natječaj na kojem bio još slabiji interes teško koja bi si Vlada mogla priuštiti. Stoga je vrlo vjerojatno da i nakon izbora neće biti novog natječaja za istraživanje Jadrana ma tko pobijedio. A to je posve izvjesno pogotovo ako pobijedi HDZ koji se od početka protivio bušenju i eksploataciji ugljikovodika na lijepom našem moru, piše Večernji list.

2. Pobjeđuje SDP-ova koalicija i nastavlja gdje je stala prije izbora (30%)

Na izborima pobjeđuje koalicija predvođena SDP-om i s projektom istraživanja Jadrana nastavlja tamo gdje je stala prije izbora, kao što su tvrdili da će to i učiniti kad su ukidali dozvole i odgađali potpisivanje ugovora prije izbora. Tako odmah na početku drugog mandata nova-stara vlada potpise ugovore s Inom i Enijem te raspisuje novi natječaj za preostala polja. Iako odaziv na novi natječaj nije veći nego na prvi, ipak se odobravaju dozvole i sklapaju ugovori za još nekoliko polja. Sve je to popraćeno prosvjedima, no vladajuće to ne zabrinjava jer su tek na početku novog četverogodišnjeg mandata.

3. Pobjeđuje HDZ-ova koalicija i nastavlja projekt bivše vlade (10%)

Na izborima pobjeđuje HDZ-ova koalicija koja unatoč svom ranijem protivljenju nastavlja s projektom istraživanja ugljikovodika u Jadranu koji je pokrenula Kukuriku koalicija. Sklapaju se ugovori i raspisuje natječaj za preostala polja. Ne bi bilo prvi put da oni koji se nečemu protive u oporbi, kad dođu na vlast, vrlo brzo zaborave što su donedavno govorili.

You may also like