Evo koja je procedura za opoziv predsjednika RH

Prema Ustavu RH
Izjava aktualnog predsjednika Zorana Milanovića kako se ’30. svibnja ne može zvati Danom državnosti jer on to nije’ izazvala je niz reakcija, a najoštrija bila je ona HDZ-ovog Vladimira Šeksa.

Podsjećamo, Šeks je rekao kako je takva izjava ozbiljna povreda Ustava te da bi se trebalo razmisliti o Milanovićevom opozivu. Kako je opoziv predsjednika propisan Ustavom RH, analizirali smo koja je uobičajena procedura i tko sve mora potvrditi takvu odluku.

Kako piše u članku 105. Ustava, predsjednik je odgovoran za povredu Ustava koju počini u obavljanju svojih dužnosti, a postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti predsjednika može pokrenuti Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih saborskih zastupnika. Sljedeći korak je da o slučaju odluku donese Ustavni sud Republike Hrvatske dvotrećinskom većinom svih sudaca.

Drugim riječima, 101 saborski zastupnik mora podržati pokretanje postupka opoziva, a devet sudaca Ustavnog suda mora se složiti da je u konkretnom slučaju bilo riječ o povredi Ustava.

Svoju odluku Ustavni sud mora donijeti u roku od 30 dana od dana zaprimanja prijedloga, a ako bar devet ustavnih sudaca protumači da je bilo povrede Ustava, mandat predsjednika i njegovo obavljanje dužnosti prestaje po sili Ustava.

Izbore za novog predsjednika nakon opoziva raspisuje Vlada RH u najkraćem mogućem roku, donosi Direktno.

You may also like

0 comments