Home Ekonomija Evo kako stranke vide poloprivrenu do 2020. godine

Evo kako stranke vide poloprivrenu do 2020. godine

by Agencije

Predstavnici najvećih političkih stranaka i koalicija u ponedjeljak su na okruglom stolu predstavili svoje programe za poljoprivredu za četverogodišnje razdoblje, u središtu su im OPG-ovi, učinkovitija zemljišna politika, stabilnije financiranje…, okrugli stol organizirali su Zbog agrarnih novinara pri HND-u i Društvo agrarnih novinara.

Okosnica programa Narodne koalicije (SDP, HSS, HSU, HNS) su obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), njihov opstanak i razvoj, rekla je Ana Marija Petin (HSS).

Među konkretne mjere kojima im kani pomoći nabraja donošenje zakona o OPG-ovima, te izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje bi domicilnim OPG-ovima dale prednost pri kupnji i dodjeli državne zemlje. Spominje i “hvatanje u koštac s nekorektnom trgovačkom praksom”, inspekcije bi, kaže, morale odraditi svoj posao, izlaziti na svaku prijavu i dojavu.

Mostov kandidat i aktualni ministar poljoprivrede Davor Romić kaže da je zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi praktično već završen, na putu u daljnju proceduru spriječio ga je pad Vlade u lipnju.

Romić poljoprivredu vidi kao ogroman hrvatski potencijal. “Nemamo dijamante, ali imamo poljoprivredno zemljište koje ne koristimo”, kaže tehnički ministar, pravdajući se da se u kratkom mandatu nije uspio ozbiljno uhvatiti posla, jer je morao rješavati ostavljene probleme prethodnika.

Na prozivke o (ne)učinjenom, odgovara podacima da je HDZ imao 5800 radnih dana u poljoprivredi, HSS 1900, SDP 1400, a Most 220.

I HDZ smatra da Hrvatskoj treba novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, da je OPG temelj održivosti poljoprivrede, da treba formirati proizvodne centre koji bi lokalnim proizvođačima omogućili bolje plasiranje svojih proizvoda. HDZ-ov program, koji je radilo 114 stručnjaka, sada su preuzele i druge opcije, ustvrdio je Tugomir Majdak.

I Bandićeva Koalicija za premijera naglasak stavlja na OPG-ove, zauzima se za otvaranje otkupnih stanica koje bi trebale riješiti problem plasmana proizvoda. Aida Sušac u ime te koalicije obećava proizvođačima otkupnu cijenu litre mlijeka od 3,50 do četiri kune i to deset godina, najavljuje zaštitu izvornih hrvatskih pasmina…

Zemlja se mora obrađivati

Svi sudionici suglasni su da se neobrađena zemlja mora obrađivati. Romić pritom navodi da imamo 2, 6 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je oko 870.00 hektara državnog. Neobrađenog je između 670.000 i 750.000 hektara.

Neriješene imovinsko-pravne odnose Romić označava glavnom zaprekom da se ta zemlja stavi u funkciju, te optimistično procjenjuje da za cijeli proces treba godina.

Budemo li to radili kao Narodna koalicija, bez javnog poziva i uz dva svjedoka, možemo to završiti za tjedan dana, ironičan je Željko Kraljičak (HDSSB).

Majdak ističe HDZ-ov model darivanja zemlje mladima po čvrstim kriterijima, te reviziju lanjske izravne dodjele zemlje stočarima.

Odvjetnik Vladimir Gredelj u ime inicijative za povrat imovine koju su komunisti oduzeli 1947. upozorava da je država seljaku ukrala zemlju i da ju treba vratiti. Ta se zemlja mora vratiti, obavijestit ću o tome Hrvatski sabor i Vijeće Europe, poručio je Gredelj.

HDZ zagovara osnivanje agrarne banke, Narodna koalicija drži da je za početak dovoljno pri HBOR-u ustrojiti jedinicu za kreditiranje poljoprivrednika, a kasnije ima vremena za banku. Ako nam proizvođači budu uspješni i konkurentni, bit će prihvatljivi svakoj banci, primjećuje Kraljičak.

Narodna koalicija zagovara smanjenje PDV-a na hranu i repro-materijal, baš kao i koalicija Jedna opcija (Živi zid, Franak, Pokrenimo Hrvatsku). PDV na svu hranu trebna smanjiti na deset posto, a na organsku na pet posto, kaže Tihomir Lukinić. Nezadovoljan je i politikom poticaja pa predlaže da ih se isplaćuje po proizvedenoj količini, umjesto po hektaru.

Related Posts