Evo kako se Poljaci bore protiv inflacije

Pomoć građanima glede energenata

Poljska vlada u sljedećih će pet mjeseci nižim porezima i novčanom pomoći nastojati svojim građanima olakšati rastuću inflaciju s kakvom se ova država nije suočila već više od dva desetljeća.

Poljska vlada je prošli tjedan na konferenciji za novinare predstavila plan vrijedan 10 milijardi zlota (2,14 milijardi eura), koji se odnosi na snižavanje trošarina i poreza na benzin na pet mjeseci, počevši od 20. prosinca, na minimum koji dopušta Europska unija.

Vladin plan uključuje i smanjenje PDV-a na struju i plin na tri mjeseca, počevši od siječnja sljedeće godine. PDV na plin smanjit će se s 23 na 8 posto u razdoblju od siječnja do ožujka, a PDV na električnu energiju bit će smanjen na pet sa 23 posto u istom razdoblju.

Vlada će omogućiti financijsku podršku kućanstvima čija će visina ovisiti o prihodu i bit će isplaćena sljedeće godine u dvije rate. Isplatit će se i jednokratna pomoć za oko pet milijuna kućanstava zbog većih cijena hrane.

“Poljska vlada odlučila je poduzeti konkretne mjere kako bi ublažila, amortizirala udarac jače inflacije”, rekao je premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji.

Inflacija je u listopadu dosegla 6,8 posto – najviše u dva desetljeća – a Poljaci su sve zabrinutiji zbog povećanja troškova hrane, plina i struje koji opterećuju budžet kućanstva i smanjuju kupovnu moć.

Reuters navodi da je središnja banka sporo reagirala jer je tek u listopadu počela pooštravati monetarnu politiku i podigla glavnu kamatnu stopu na 1,25 posto ranije ovog mjeseca.

“Odgovaramo na tržišne izazove, na cijene energije koje su podivljale na svjetskim tržištima”, rekao je potpredsjednik Vlade Jacek Sasin.

Smanjenje poreza uslijedilo je nakon promjena tamošnjeg poreznog režima najavljenog ranije ove godine, koji vladajuća Stranka prava i pravde (PiS) naziva “poljskim redom”.

Prema izvješću poljske vlade iz rujna, počevši od 2022. godine, oko devet milijuna građana prestat će plaćati porez na dohodak, a 70 posto umirovljenika neće plaćati nikakav porez. Vladajuća stranka novim planom i mjerama nastoji odgovoriti na kritike oporbe kako vlada ne čini dovoljno na suzbijanju rasta cijena.

U središnjoj banci uglavnom su pozdravili ove mjere. Član Vijeća za monetarnu politiku Jerzy Zyzynski rekao je da referentna kamatna stopa možda neće morati porasti iznad 1,5 posto. Njegova kolegica Grazyna Ancyparowicz rekla je da će prijedlog pomoći da se inflacija vrati na cilj središnje banke brže od planiranog.

Međutim, drugi ekonomisti su manje optimistični. Kažu da bi smanjenje poreza trebalo samo smanjiti vrhunac glavne inflacije, no da neće utjecati na temeljne pritiske na cijene, prema tvrdnjama Citigroupa.

Druge vlade diljem svijeta također se suočavaju s inflatornim pritiscima zbog rastućih globalnih cijena energije i poremećaja u lancu opskrbe zbog zatvaranja proizašlih iz pandemije koronavirusa. Njemačka stopa inflacije u listopadu je dosegla 28-godišnji maksimum, a Pakistan se suočava s eksponencijalnim rastom stope inflacije.

Prošlog mjeseca Narodna banka Poljske podigla je kamatne stope u pokušaju da kontrolira inflaciju, nakon svojih čeških, mađarskih i rumunjskih kolega.

S godišnjom dinamikom od 4,1 posto, inflacija u eurozoni prošli je mjesec bila najveća u proteklih 13 godina, a u SAD-u je u listopadu dosegla više od 6,2 posto.

Već mjesecima traju globalno povišene opće razine cijena na koju najviše utječu energenti i poremećaji u lancima opskrbe uzrokovani pandemijom, piše Poslovni dnevnik.

You may also like