Evo kako će PSA pospiješiti prodaju električnih automobila

Financial Times
Budućnost automobilske industrije je električna, smatra šef Peugeota, a da bi takva vrsta automobila postala pristupačnija širem krugu kupaca, branša mora maksimalno srezati troškove poslovanja.

Kako prenosi Financial Times, proizvođači automobila moraju povući radikalne poteze kako bi snizili cijenu električnih automobila, a to uključuje i smanjenje uredskog prostora te uštede u prodajnoj i dobavljačkoj mreži, tvrdi izvršni direktor Carlos Tavares.

Prema njegovom mišljenju, premošćivanje jaza između troškova razvoja električnih vozila i njihove profitabilne prodaje – što je trenutno moguće jedino uz subvencije – mora biti prvi prioritet autoindustrije.  „To je jaz koji moramo zatvoriti ako želimo ponuditi električna vozila najvećem mogućem broju kupaca, što znači da sve vrste rezanja troškova moraju biti poduzete“, izjavio je Tavares.

U radikalnom promišljanju ušteda Peugeot već ima iskustva. Kompanija je prije nekoliko godina preselila svoje sjedište iz elegantne pariške avenije Champs-Elysées na rub grada. No, rad od doma dijela zaposlenika tijekom pandemije pokazao je kako prostora za uštede ima i u smanjenju uredskog prostora. „Značajno ćemo smanjiti naš nekretninski portfelj. To će predstavljati dobrobit za zaposlenike. Trošit će manje novca na prijevoz, a imat će i bolju ravnotežu između posla i slobodnog vremena“, kaže Tavares.

Tavaresova razmišljanja došla su dan nakon što je grupacija Peugeot/Citroën (PSA) objavila polugodišnju dobit od 595 milijuna eura, unatoč očekivanjima analitičara da je zatvaranje gospodarskih aktivnosti zbog pandemije gurnulo autoindustriju u ponor gubitaka.

Kao i svi proizvođači koji posluju u Europi ili Kini, i PSA osnažuje „električne kapacitete“ nadajući se skoku potražnje kroz nekoliko godina. Kompanija je u utorak predstavila novu platformu koja će biti temelj za sve modele od 2025. nadalje. Prema Tavaresovim najavama, ta će platforma biti na raspolaganju i Fiat-Chrysleru (FCA) nakon njihova spajanja kojim će biti stvoren treći svjetski proizvođač automobila. No, elektrifikacija FCA-ove daleko veće američke palete modela ovisit će brzini uvođenja regulacije u SAD-u, smatra Tavares.

Podsjetimo, spajanje francuskog i talijansko-američkog proizvođača dogovoreno je u prosincu, a trenutno je pod lupom Europske komisije koju najviše brine utjecaj na tržišno natjecanje u segmentu lakih gospodarskih vozila.

Naime, ta dva proizvođača na nekim tržištima drže i preko polovice udjela. Iako je Tavares najavio da će pomno pratiti financijsku poziciju nove, spojene kompanije, smatra da sada nije „pravi trenutak“ za raspravu o specijalnoj dividendi FCA od 5,5 milijardi eura kako bi se izjednačila vrijednost obje kompanije, donosi Poslovni dnevnik

You may also like

0 comments