Home TribinaAnalize Evo kako bi Trump mogao štetiti njemačkoj ekonomiji

Evo kako bi Trump mogao štetiti njemačkoj ekonomiji

by Energypress.net

Studija IW-a

Novi predsjednički mandat Donalda Trumpa u Americi mogao bi njemačku ekonomiju koštati milijarde eura, smatraju autori studije Instituta njemačkog gospodarstva (IW) iz Kölna. Trump je nagovijestio da će uvesti carine od 60 posto i više na kineske proizvode, te fiksnu carinu od 10 posto na svu robu uvezenu u Sjedinjene Države.

To bi moglo značiti gubitak od 120 milijardi švicarskih franaka za njemačko gospodarstvo tijekom četverogodišnjeg mandata, navode autori studije IW-a objavljene u ponedjeljak.

Ako u takvom scenariju Kina uzvrati, dodatno će povećati gubitke, procjenjuje IW. Takav trgovinski sukob oslabio bi globalnu trgovinu, a njemački izvoz i privatna ulaganja bi se smanjili.

To bi nanijelo više štete Njemačkoj i Europskoj uniji nego SAD-u.

Ako Kina ne odgovori protumjerama, njemački bi BDP 2028. bio 1,2 posto niži od očekivanog bez američkih carina.

IW stručnjaci stoga savjetuju da Njemačka iskoristi vrijeme do mogućeg novog Trumpovog mandata za sklapanje dodatnih ugovora sa SAD-om o čeliku i kritično važnim sirovinama

U krajnjem slučaju mogla bi pomoći i prijetnja protumjerama. Osim toga, EU treba dodatne sporazume o slobodnoj trgovini, primjerice s Australijom, južnoameričkim članicama Mercosura, Indonezijom i Indijom.

Related Posts