Evo kada će biti pušten u pogon Sjeverni tok 2

Gazprom
Ruski energetski gigant Gazprom želi postati aktivniji na tržištima u Aziji, nakon završetka baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2, objavili su iz kompanije.

Obraćajući se ulagačima na konferenciji u New Yorku, vodeći je strateg Gazproma Kirill Polous u srijedu naglasio da bi Sjeverni tok 2 trebao biti završen u ovoj godini unatoč američkim sankcijama, prenosi novinska agencija Interfax.

Sjeverni tok 2 trenutno se postavlja na duljini od 1200 kilometara između Njemačke i Rusije preko Baltičkog mora. Polous je rekao da će novim plinovodom biti ispunjen ključni cilj kompanije o opskrbi europskih potrošača plinom.

Rusija je nedavno priopćila da je projekt, za koji se procjenjuje da vrijedi 10 milijardi eura, pri kraju. Gradnja je bila obustavljena zbog američkih sankcija i povlačenja zapadnih brodova koji su polagali cijevi. Rusija je pak najavila da će za dovršetak postavljanja cijevi na Baltiku angažirati brod Akademik Čerski, koji će povući iz Azije.

Polousove izjave signalizirale su da će Gazprom ubuduće biti više usredotočen na proizvodnju ukapljenog plina za tržišta do kojih je teško doprijeti plinovodima. U Aziji je Rusiji u fokusu uglavnom Kina. Prije nego što je Gazprom 2019. počeo graditi naftovod Snaga Sibira, njezino je glavno izvozno tržište bila Europa. Sada žele povećati izvoz u Aziju na 30 posto do 2030. godine.

Zamjenik predsjednika uprave Gazproma Famil Sadigov kazao je da je kompanija prošle godine ostvarila dobre rezultate unatoč zahtjevnim tržišnim uvjetima. Gazprom očekuje dobit u 2019. od 21,4 milijarde dolara, što bi bilo osam posto manje nego što su ostvarili u 2018. godini.

Italija je prošle postala drugi najveći kupac prirodnog plina od Gazproma pretekavši tako Tursku, javlja Bloomberg.

Njemačka i dalje ostaje najveći inozemni kupac Gazpromovog plina. Međutim, ruska energetska kompanija javlja kako je u prošloj godini za devet posto manji izvoz tog energenta u Njemačku. Inače, izvoz ruskog plina u Zapadnu Europu u 2019. je pao za 9,3 posto, na 147,4 milijarde prostornih metara.

You may also like

0 comments