Home Energetika Evakuacija oko najveće brane u SAD-u

Evakuacija oko najveće brane u SAD-u

by Agencije

Stanovništvu nizvodno od najviše brane u SAD-u u blizini grada Orovillea u Sjevernoj Kaliforniji naređena je hitna evakuacija nakon što su vlasti izvijestile da bi brana mogla popustiti zbog pukotina koje su se otvorile od silnog pritiska vode što se nakupila nakon obilnih padalina.

“Naređena je hitna evakuacija područja nizvodno od brane”, izvijestio je oblasni šerif putem društvenih mreža, naglasivši više puta kako nije riječ o vježbi. Kalifornijski Zavod za vodne resurse objavio je na Twitteru u nedjelju oko 16.30 (ponedjeljak 00.30 GMT) kako se predviđa da će brana popustiti u sljedećih nekoliko sati. Inženjeri su još u četvrtak počeli ispuštati vodu iz akumulacijskog jezera uzvodno od brane, primijetivši da joj nedostaju veliki komadi betona.

Razina vode u petak je bila manje od dva metra od vrha brane, a porasla je zbog jake kiša i snijega koji su uslijedili nakon nekoliko godina teške suše u Kaliforniji. Kalifornijski guverner Jerry Brown je zbog poplava i klizanja tla od Savezne službe za izvanredna stanja zatražio proglašenje elementarne nepogode.

Brana kod Orovillea, grada s oko 16 i pol tisuća stanovnika, visoka je 230 metara, a građena je od 1962. do 1968. godine i najviša je brana u SAD-u. Od glasovite Hooverove brane više je za 12 metara.

Related Posts