Eurozona se oporavlja, ali vrlo oprezno

Analiza Markita
Aktivnosti u industriji eurozone ponovo su porasle u kolovozu, potaknute domaćom potražnjom, ali kompanije su na oprezu jer bi oporavak od posljedica pandemije Covida 19 mogao biti kratkog daha, pokazalo je izvješće tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone bio je u kolovozu gotovo nepromijenjen u odnosu na srpanj i iznosio je 51,7 bodova, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, potvrdivši preliminarnu procjenu.

Vrijednosti više od 50 bodova pokazuju rast aktivnosti a one niže njihov pad. “Aktivnosti u industriji u eurozoni ponovo su snažno porasle u kolovozu, što je novi ohrabrujući dokaz naglog oporavka proizvodnje u trećem tromjesečju, nakon urušavanja na vrhuncu pandemije Covida 19 u drugom tromjesečju”, kazao je Markitov ekonomist Chris Williamson.

Nove su narudžbe ponovo porasle, drugi mjesec zaredom, potaknute ponajprije domaćom potražnjom, a raste i ona inozemna, iako “relativno umjerenim tempom”.

Kompanije su ipak oprezne u troškovima i potrošnji, posebno ulaganima i zapošljavanju, jer ih i dalje brine potražnja u predstojećim mjesecima i neizvjesnost u pogledu razvoja pandemije, naglašava Williamson. “Najslabiji rast knjiga narudžbi zabilježili su proizvođači investicijskih dobara, a broj izgubljenih radnih mjesta spada među najveće od globalne financijske krize”, primjećuje poslovni ekonomist Markita.

“Ukratko, industriju trenutno podiže val suspregnute potražnje ali kapaciteti se smanjuju”, konstatira, dodajući da će podaci za sljedeće mjesece biti ključni za procjenu održivosti oporavka.

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u kolovozu je zaronila u negativno područje prvi puta od svibnja 2016. godine, pritisnuta nastavljenim padom cijena energije i stagnacijom cijena industrijskih proizvoda, izvijestio je Eurostat.

Koronakriza bi trebala izazvati manje štete u njemačkom gospodarstvu no što se prvotno strahovalo, procjenjuje vlada u Berlinu, predviđajući blaži pad BDP-a u ovoj godini ali i slabiji oporavak u 2021.

You may also like

0 comments