Home Ekonomija Eurozastupnici traže zaštitne mjere za TTIP

Eurozastupnici traže zaštitne mjere za TTIP

by Agencije

Zastupnici Europskog parlamenta protive se jednostranom dodjeljivanju statusa tržišnog gospodarstva Kini, a u rezoluciji usvojenoj u četvrtak zatražili su mjere koje će osigurati pravedno tržišno natjecanje s Kinom.

Ako Kina ne usvoji pet kriterija koje traži EU po kojima bi se Kina kvalificirala kao tržišno gospodarstvo, EU se treba koristiti nestandardnom metodologijom utvrđivanja usporedivosti cijena u antidampinškim i antisubvencijskim istragama povezanima s uvozom iz Kine, kaže se u rezoluciji usvojenoj u četvrtak, izvijestio je Europski parlament. Uz pomoć nestandardne metodologije trebalo bi se ocijeniti da li su izvozne cijene Kine realne i jamče jednake uvjete za industriju EU-a. smatra EP.

Eurozastupnici su protiv jednostranog dodjeljivanja statusa tržišnog gospodarstva Kini i naglašavaju potrebu za reformom instrumenata Europske unije za trgovinsku zaštitu kako bi se zajamčili jednaki uvjeti za industriju EU-a i Kine, uz puno poštovanje pravila WTO-a. Zastupnici su naglasili da se sa svakom odlukom o načinu postupanja s robom uvezenom iz Kine nakon prosinca 2016. mora zajamčiti usklađenost zakonodavstva EU-a s propisima WTO-a.

Pitanje je kako bi se EU trebala suprotstaviti nelojalnoj konkurenciji iz Kine nakon 11. prosinca 2016. godine, kada su protokolom o pristupu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) predviđene promjene u tretmanu Kine u istragama za obranu trgovine.

Zastupnici su pozvali Komisiju da uzme u obzir zabrinutost koju su izrazili industrijski sektor, sindikati i drugi u pogledu posljedica na radna mjesta u EU-u, okoliš, standarde i održivi gospodarski rast u svim pogođenim proizvodnim sektorima, kao i na cijelu industriju u EU-u. Oni su upozorili kako niske cijene već imaju snažne socijalne, gospodarske i ekološke posljedice u EU-u, što pokazuje nedavni štetni utjecaj na sektor čelika u EU-u, te naglasili da od 73 antidampinške mjere koje su trenutačno na snazi u EU-u njih 56 primjenjuje na robu uvezenu iz Kine.

Zastupnici su ipak istaknuli i važnost strateškog partnerstva Europske unije i Kine. Kina je drugi po veličini trgovinski partner Europske unije, dok je EU najveći trgovinski partner Kine. Vrijednost njihove dnevne trgovinske razmjene prelazi milijardu eura.

Ako Komisija predloži priznavanje Kine kao tržišnog gospodarstva, EP će o tome morati zajedno odlučiti s Vijećem. U raspravi s Vijećem i Komisijom, održanoj u utorak, eurozastupnici svih političkih opcija su ocijenili da “Kina nije tržišna ekonomija” po kriterijima EU-a, izvijestio je ranije Europski parlament. Većina govornika istaknula je da Kina subvencionira svoje tvrtke, nije otvorena po pitanju državnih potpora i nudi niske cijene za izvoz koje “očito” nisu utemeljene na načelu ponude i potražnje. Zastupnici su naglasili da višak proizvodnje hrani jeftin izvoz u EU čime se oštećuje gospodarstvo, osobito na EU tržištu čelika, gdje se stotine tisuća radnika sada boje za svoja radna mjesta

Mnogi zastupnici pozvali su Komisiju da brzo izradi novi prijedlog protiv dampinga, a neki su naglasili da EU mora poslati jasan signal da Kina ne smije biti priznata kao tržišna ekonomija. Povjerenik Andriukaitis rekao je zastupnicima da je kriza u industriji čelika na vrhu liste prioriteta Komisije. Andriukaitis je rekao da Kina ”nedvojbeno” nije tržišna ekonomija i da Komisija radi na “novom pristupu” koji će uključivati snažan sustav obrane i osigurati poštovanje pravila WTO-a i dodao da bi pristup mogao biti sličan modelu SAD-a, koji izračunava razlike nakon dampinga od slučaja do slučaja.

Related Posts