Eurotunnel traži nadoknadu gubitaka zbog migrantske krize

Kompanija Eurotunnel, koja upravlja tunelom ispod La Manchea, u četvrtak je objavila da je od francuskih i britanskih vlasti zatražila da joj nadoknade 29 milijuna eura na ime izgubljenih prihoda u prošloj godini, najvećim dijelom povezanih s izbjegličkom krizom.

Sredinom srpnja prošle godine Eurotunnel je od Francuske i Britanije zatražio da mu s 10 milijuna eura pomognu pokriti troškove pojačanih mjera sigurnosti koje je morao poduzeti kako bi se uspješnije nosio s migrantskom krizom u prvoj polovini godine. Taj je iznos uračunat u 29 milijuna eura koje je na ime nadoknade Eurotunnel zatražio za cijelu 2015. godinu, napominje Reuters. Izvršni direktor Jacques Gounon u današnjem je obraćanju novinarima kazao da je situacija s izbjeglicama poboljšana od kraja listopada zahvaljujući brzoj reakciji vlada. Britanska je pritom pomogla izgradnjom ograda, a francuska pojačanim policijskim snagama. “Od 23. listopada nijedan migrant nije prešao kroz tunel”, naglasio je.

U kampovima u Calaisu i oko te francuske luke žive tisuće izbjeglica koje su pobjegle od rata, političkih previranja i siromaštva. Svakoga dana ti se ljudi pokušavaju ukrcati na trajekte i vlakove za Britaniju gdje se nadaju naći posao ili zatražiti azil, tumači Reuters.

Eurotunnel upravlja super-brzim vlakovima Eurostar na relacijama između Pariza, Bruxellesa i Londona, kao i vlakovima kojima prevozi putnička vozila, autobuse i teretne kamione. U četvrtak su, između ostalog, najavili da će povećati dividendu za 22 posto temeljem rezultata poslovanja za prošlu godinu. Za ovu i iduću godinu prognoziraju daljnji rast dobiti u kontekstu gospodarskog oporavka u Europi.

Eurotunnel je prošlu godinu zaključio s prihodima od 1,22 milijarde eura, što je za pet posto više u usporedbi s godinom ranije. Za 2016. godinu prognoziraju dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 560 milijuna eura, a za 2017. od 605 milijuna eura. U 2015. godini EBITDA mu je iznosila 542 milijuna eura.

Po riječima izvršnog direktora, u Eurotunnelu su snizili procjene EBITDA u 2016. godini, prvotno projicirane u visini 580 milijuna eura, zbog opreza u kontekstu nastavljenih rizika od terorističkih napada i pritisaka povezanih s migrantskom krizom. “Poslovanje je ostalo dinamično, pokretano rastom britanskog gospodarstva i naznakama oporavka u Europi. Unatoč neizvjesnom globalnom okruženju grupa vjeruje da će uspjeti generirati održiv rast kako u aktivnostima vezanim za prijevoz preko La Manchea tako i u onima željezničkog teretnog prijevoza”, kazao je izvršni direktor Gounon.

Njemačka policija istražuje navode da su pripadnici sigurnosnog osoblja u centru za hitan prihvat migranata u Koelnu seksualno uznemiravali žene, prenosi u četvrtak dpa. Oko 70 izbjeglica u dva otvorena pisma žali se na neprimjereno postupanje osoblja u školskoj dvorani koja se koristi kao smještaj za migrante, a policija je ispitala jednu ženu izbjeglicu koja tvrdi da je bila seksualno uznemiravana. Migranti u pismima, koje će predati ministarstvu za migracije i izbjeglice (BAMF), tvrde da je osoblje upućivalo neprimjerene opaske ženama, da ih se fotografiralo tijekom tuširanja i dojenja, a žale se i na sporost rješavanja zahtjeva za azilom i loše uvjeta boravka. Lokalne novine Koelner Stadtanzeiger objavio je fotografije koje prikazuju red kreveta i puno smeća na podu. Migranti također traže da vlasti udalje sigurnosno osoblje jer je za njih “školska dvorana zatvor, a ne hitni smještajni centar”.

You may also like

0 comments