Home Ekonomija Eurostat zabranio irsko javno vodoprivredno poduzeće zvati samostalnim

Eurostat zabranio irsko javno vodoprivredno poduzeće zvati samostalnim

by admin

Irska vlada optužila je europski statistički ured da je ozbiljno pogriješio u ocjeni da se vodoprivredno poduzeće Irish Water zbog snažnog utjecaja države ne može smatrati samostalnim poduzećem pa ga treba uvrstiti u državne račune, prenose europski mediji.

U pismu irskom središnjem statističkom uredu (CSO) vlada inzistira da je Irish Water samostalno poduzeće i da nije pod kontrolom države, izvijestio je Irish Independent koji je dobio uvid u dokument. Vlada također traži pojašnjenje od državnog statističkog ureda za ukupno 26 spornih točaka u odluci Eurostata. CSO dostavlja europskom statističkom uredu irske podatke, podsjeća europski informativni portal Euobserver.

Trzavice su započele krajem srpnja kada je Eurostat na zahtjev irskog statističkog ureda o sektorskoj klasifikaciji vodoprivrednog poduzeća objavio mišljenje da Irish Water nije državno poduzeće već “netržišni subjekt pod kontrolom države” pa ga treba uvrstiti u državni sektor.

Bio je to težak politički udarac za vladu u Dublinu, koja se nadala izdvajajnju tog poduzeća iz državnih računa. Ministar financija Michael Noonan kazao je da je izdvajanjem Irish Watera državni dug mogao biti smanjen za 600 milijuna eura. Umjesto toga poduzeće će biti uključeno u izračun proračunskog manjka i duga, navodi EUobserver. Irish Times piše da će zadržavanje vodoopskrbnog poduzeća u državnim računima u idućim godinama značiti veći godišnji deficit u protuvrijednosti 0,2 posto BDP-a.

Eurostat je ocjenu o statusu Irish Watera obrazložio, između ostalog, tvrdnjom o pretjeranoj državnoj kontroli u tom poduzeću, uključujući financiranje i utjecaj na imenovanje članova nadzornog i upravnog odbora i na utvrđivanje cijena vode. Napominju i da Irish Water ne zadovoljava “kvantitativni” kriterij za financijski održivo poduzeće po kojem bi prihodi trebali pokrivati najmanje 50 posto troškova proizvodnje.

Vlada pak upozorava u pismu da Eurostat netočno navodi da je većina zaposlenika tog poduzeća zadržala status državnih službenika. Netočna je i tvrdnja, navodi se, da državna tijela i dalje kontroliraju vodoopskrbnu mrežu. U osvrtu na ocjenu Eurostata da je Irish Water zapravo “preustrojeni” sustav za upravljanje vodama, vlada upozorava da se time “u potpunosti zanemaruje opsežan program preustroja i reformi na kojem počiva transfer iz državnog sektora u regulirano poduzeće. Taj je transfer poduprt uvođenjem naknade za domaću potrošnju vode, podsjećaju u irskoj vladi.

Naplata potrošnje vode izazvala je velike prosvjede u Irskoj, čiji građani novi namet smatraju teškim udarcem za životni standard dok ga je vlada planirala kao sastavni dio mjera štednje.

Related Posts