Eurostat: U Hrvatskoj i Malti visok skok zaposlenosti

Hrvatska je uz Maltu zabilježila najsnažniji skok broja zaposlenih među zemljama Europske unije u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, izvijestio je u utorak europski statistički ured.

U četvrtom je tromjesečju 2015. sezonski prilagođen broj zaposlenih u Hrvatskoj povećan za 0,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je stagnirao. Snažno je uvećan i na godišnjoj razini, za dva posto, nakon kratkotrajnog posustajanja u prethodna tri mjeseca kada je smanjen blagih 0,3 posto, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci Eurostata. Najviše je među zemljama EU na kraju prošle godine poskočio broj zaposlenih na Malti, za 1,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Izraženije je porastao i broj zaposlenih u Španjolskoj, Luksemburgu, Poljskoj, Portugalu i Švedskoj, za po 0,7 posto.

Najviše se pak na tromjesečnoj razini smanjio broj zaposlenih u Estoniji, za 2,4 posto, te u Velikoj Britaniji, za 1,0 posto. Na godišnjoj je razini među zemljama EU najviše porastao broj zaposlenih na Malti, za 4,6 posto, te u Španjolskoj, za 3,0 posto, Smanjio se prema raspoloživim podacima Eurostata samo u Rumunjskoj, za 0,7 posto.

Na razini EU broj zaposlenih u četvrtom je tromjesečju gotovo stagnirao u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan 0,3 posto. Na godišnjoj je razini porastao 1,0 posto, istim tempom kao i u razdoblju od srpnja do rujna. U eurozoni je broj zaposlenih na kraju 2015. porastao na tromjesečnoj razini za 0,3 posto, istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju. U odnosu na isto razdoblje godine ranije uvećan je 1,2 posto, nešto snažnije nego u prethodnom tromjesečju.

Prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata, u 28 zemalja EU u zadnjem je prošlogodišnjem tromjesečju zaposleno bilo 229,9 milijuna građana, od čega njih 151,9 milijuna u eurozoni, procjenjuju u Eurostatu.

You may also like