EUROSTAT: SMANJEN UDIO DEFICITA U BDP-U EUROZONE

Proračunski manjak u Europskoj uniji i eurozoni, promatran kao udio u bruto domaćem proizvodu (BDP), u prvom je ovogodišnjem kvartalu dodatno smanjen, kako na kvartalnoj tako i na godišnjoj razini, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.
Add content here

U EU su pritom ukupni proračunski prihodi u prvom kvartalu 2017. blago uvećani, na 45,2 posto BDP-a, sa 45,1 posto u četvrtom tromjesečju. Ukupna proračunska potrošnja u EU smanjena je pak na 46,2 posto BDP-a, sa 46,3 posto u prethodnom tromjesečju.

Na godišnjoj je razini udio deficita u BDP-u na razini 28-članog EU-a prepolovljen, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Sličan trend bilježi i 19-člana eurozona. Udio deficita u BDP-u smanjen je na 0,9 posto, s 1,7 posto u prvom kvartalu prošle godine. Kao i na razini EU-a, na kvartalnoj je razini njegov udjel u BDP-u smanjen za 0,2 postotna boda.

Ukupni proračunski prihodi na razini 19-člane eurozone pritom su dosegnuli 46,5 posto BDP-a i uvećani su u usporedbi sa 46,3 posto u prethodnom tromjesečju. Ukupna je proračunska potrošnja ostala pak nepromijenjena na kvartalnoj razini, u visini 47,4 posto BDP-a.

You may also like