Home Ekonomija Eurostat: Rastu troškovi rada u Europskoj uniji

Eurostat: Rastu troškovi rada u Europskoj uniji

by Agencije

Troškovi rada po satu na razini Europske unije i eurozone porasli su u drugom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje godinu prije, pokazuju podaci europskog ureda za statistiku.

U drugom tromjesečju su troškovi rada po satu u 28 zemalja EU porasli za 1,4 posto, a u 19 zemalja eurozone za jedan posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Eurostata. Time je njihov rast bio blaži nego u prethodnom tromjesečju jer su u prvom tromjesečju troškovi uvećani za 1,6 posto u oba bloka.

U drugom su kvartalu troškovi plaća u EU uvećani 1,3 posto, a doprinosi na plaće za 1,6 posto na godišnjoj razini. Na početku godine obje komponente porasle su za 1,6 posto. U eurozoni su troškovi plaća u drugom tromjesečju porasli za 0,9 posto, a troškovi doprinosa za 1,4 posto. Na početku godine njihov rast iznosio je 1,7, odnosno 1,5 posto.

Među zemljama EU, čijim je podacima Eurostat raspolagao, najsnažniji je rast ukupnih troškova rada po satu u drugom tromjesečju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje zabilježen u Rumunjskoj, za 12 posto, te Latviji, za 9,5 posto. Slijede Bugarska i Litva s rastom od 7,3, odnosno 6,6 posto. Pad ukupnih troškova rada po satu zabilježen je samo u Finskoj, od 2 posto, te u Italiji i Luksemburgu, u obje za 1,1 posto, pokazali su podaci Eurostata.

U Hrvatskoj su troškovi rada po satu u drugom tromjesečju porasli za 3 posto, uz rast troškova plaća za 2,7 posto, a troškova doprinosa za 3,2 posto. Promatrano po sektorima, najveći rast ukupnih troškova rada po satu u EU zabilježen je u građevinskom sektoru, za 3,1 posto. Slijedi uslužni sektor s rastom od 1,2 posto i industrija, s rastom od 1,1 posto.

U eurozoni prednjači također građevinski sektor, s rastom ukupnih troškova rada po satu za 1,5 posto. Slijedi sektor usluga i industrija, gdje su troškovi uvećani za 0,9 posto.

Related Posts