Eurostat: Promet u trgovini na malo u lipnju stagnirao

Promet od trgovine na malo u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem je lipnju blago smanjen na mjesečnoj razini dok je u eurozoni stagnirao, nakon uzastopna dva mjeseca rasta u oba područja, pokazalo je najnovije izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođen promet od trgovine na malo u 28-članom EU u lipnju je prema mjesecu ranije smanjen za 0,2 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u svibnju, pokazale su procjene Eurostata objavljene u srijedu.

Pad prometa na razini EU-a u cjelini ponajviše se pripisuje padu zabilježenom u kategoriji motornih goriva, s prometom nižim za jedan posto u usporedbi s mjesecom ranije.

Među zemljama-članicama čijim podacima raspolaže EU, najveći rast prometa zabilježen je u Portugalu, za 3,1 posto, a slijede Rumunjska i Španjolska, s povećanjem od dva posto, odnosno jedan posto.

Najizrazitiji pad prometa zabilježen je pak u Irskoj, za 1,6 posto, u Estoniji, za 1,5 posto, te u Poljskoj, za jedan posto.

U 19-članoj eurozoni sezonski prilagođeni promet od trgovine na malo u lipnju se nije mijenjao u usporedbi s prethodnim mjesecom. Na mjesečnoj je razini ostao nepromijenjen zahvaljujući povećanju prometa od 0,3 posto u kategoriji neprehrambenih proizvoda i 0,1-postotnom rastu prometa u maloprodaji hrane, pića i duhana, dok je promet kod motornih goriva pao za 1,3 posto.

U EU u cjelini promet od trgovine na malo u ovogodišnjem je lipnju porastao za 2,4 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. Blago je ipak posustao na godišnjoj razini, s obzirom na 2,8-postotni rast u svibnju. Rast prometa rezultat je povećanog prometa u sve tri promatrane kategorije. Pritom je promet od trgovine na malo gorivima uvećan za 3,5 posto, neprehrambenim proizvodima za tri posto, a hranom, pićima i duhanskim proizvodima za 1,6 posto.

Među zemljama čijim podacima raspolažu u Eurostatu najveći rast prometa zabilježen je u Rumunjskoj, od čak 16,2 posto, a slijede Litva i Španjolska, s rastom od 6,2, odnosno 5,8 posto.

Pad prometa na godišnjoj razini zabilježile su pak Belgija, za 2,4 posto, Malta za 0,6 posto i Austrija, za 0,1 posto. U 19-članom gospodarstvu eurozone promet je u lipnju prema istom mjesecu lani uvećan za 1,6 posto, kao i u prethodnom mjesecu, a za što su zaslužne također sve tri promatrane kategorije. Pritom je najviše uvećan promet od trgovine na malo motornim gorivima, za 2,4 posto, a slijede neprehrambeni proizvodi, s rastom prometa za 2,1 posto, te hrana, pića i duhanski proizvodi, s rastom za 1,1 posto.

U Hrvatskoj je, pak, u lipnju promet u trgovini na malo realno porastao za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je već 22. mjesec kako potrošnja raste, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u srijedu. To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 3,9 posto na godišnjoj razini. No, u lipnju je promet u trgovini na malo porastao već 22. mjesec zaredom na godišnjoj razini, što još nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

You may also like