Eurostat objavio podatke o prometu maloprodaje u Europskoj uniji

Promet u maloprodaji 28-člane Europske unije (EU) u rujnu je ponovno oslabio na mjesečnoj razini, drugi mjesec zaredom, dok je na godišnjoj razini nastavljen trend rasta, pokazuju podaci Eurostata.

Sezonski prilagođen obujam prometa u trgovini na malo EU-a u cjelini smanjen je u rujnu za 0,2 posto u odnosu na mjesec ranije, a u istom je postotku pao i u 19-članoj eurozoni, pokazale su u ponedjeljak objavljene procjene Eurostata.

U kolovozu je promet u EU na mjesečnoj razini skliznuo za 0,1 posto, u skladu s prvom procjenom, a u eurozoni je pao za revidiranih 0,2 posto. Prvotnom procjenom za eurozonu u kolovozu je procijenjen pad od 0,1 posto.

U EU je rujanski pad obujma prometa rezultat 0,7-postotnog pada prometa u trgovini neprehrambenih proizvoda. Promet u trgovini automobilskim gorivima je stagnirao, dok je u trgovini hrane, pića, duhana i duhanskih proizvoda porastao za 0,5 posto.

U eurozoni se na mjesečnoj razini promet smanjio zahvaljujući 1-postotnom padu obujma prometa u trgovini neprehrambenih proizvoda i padu prometa u trgovini automobilskim gorivima za 0,3 posto, dok je u kategoriji hrane, pića, duhana i duhanskih proizvoda promet porastao za 0,6 posto.

Među pojedinim zemljama, čijima podacima je raspolagao Eurostat, najveći pad prometa na mjesečnoj razini zabilježili su Portugal, za 2,1 posto, Slovenija, za 1,7 posto i Njemačka, za 1,4 posto. Najizrazitiji rast prometa zabilježen je u Estoniji, za 1,5 posto, u Finskoj, za 1,1 posto, te u Danskoj i Poljskoj, za po 0,7 posto.

Blago usporio rast prometa u EU na godišnjoj razini

Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo u EU u rujnu je, prema kalendarski prilagođenim podacima, porastao za 2,2 posto na godišnjoj razini, nakon rasta za revidiranih 2,6 posto u kolovozu. Prvotnom procjenom za kolovoz procijenjen je rast od 2,1 posto.

U eurozoni je na godišnjoj razini promet uvećan za 1,1 posto, nakon rasta za revidiranih 1,2 posto u prethodnom mjesecu. Prvotni podatak za kolovoz pokazivao je rast od 0,6 posto.

Rast prometa u EU pripisuje se jačanju prometa u svim promatranim kategorijama. U trgovini automobilskim gorivima promet je uvećan 3,1 posto, u trgovini hrane, pića, duhana i duhanskih proizvoda za 2,1 posto, a u trgovini neprehrambenim proizvodima za 1,9 posto.

I u eurozoni je zabilježen rast prometa u sve tri promatrane kategorije. Promet u trgovini hrane, pića, duhana i duhanskih proizvoda porastao je za 1,8 posto, automobilskim gorivima za 1,5 posto, a u trgovini neprehrambenim proizvodima za 0,4 posto.

Najsnažniji rast prometa na godišnjoj razini zabilježen je u Luksemburgu, za 15,2 posto, u Rumunjskoj za 9,7 posto i u Poljskoj za 8,6 posto. Pad je, s druge strane, zabilježen u Belgiji, za 3,2 posto, u Njemačkoj za 0,4 posto i u Sloveniji za 0,1 posto.

“Rujanskim porastom prometa na razini EU nastavljen je trend godišnjega rasta koji kontinuirano traje tri godine, od kolovoza 2013. godine. Taj trend rasta djelomično je rezultat povoljnijega trenda na tržištu rada i kretanja potrošačkoga optimizma koji je, iako i dalje negativan, bio znatno povoljniji u odnosu na prethodne godine”, navode analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na izvješće Eurostata.

(Agencije)

You may also like