Eurostat: Hrvatska među rijetkima s padom broja zaposlenih

Hrvatska je u trećem ovogodišnjem kvartalu uz Portugal i Maltu bila među malobrojnim zemljama Europske unije koje su zabilježile pad broja zaposlenih u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće Eurostata.

U trećem je ovogodišnjem tromjesečju prema sezonski prilagođenim podacima broj zaposlenih u Hrvatskoj smanjen za 0,6 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, kada je uvećan za blagih 0,1 posto. Pad broja zaposlenih na tromjesečnoj razini zabilježili su još samo Portugal i Malta, za 0,5 odnosno 0,3 posto. Najveći rast broja zaposlenih među zemljama EU čijim je podacima EUROSTAT raspolagao zabilježen je u Estoniji, za 2,1 posto, i u Mađarskoj, za 0,8 posto. Slijede Irska, Španjolska, Luksemburg i Velika Britanija, gdje je broj zaposlenih u odnosu na drugo tromjesečje 2015. godine redom porastao za 0,6 posto.

Hrvatska je ujedno bila i jedina zemlja EU u kojoj je broj zaposlenih u trećem tromjesečju smanjen na godišnjoj razini, premda u visini blagih 0,3 posto. U drugom tromjesečju poskočio je 2,2 posto, pokazuju podaci Eurostata. Najveći je skok broja zaposlenih na godišnjoj razini u trećem tromjesečju zabilježen u Estoniji, za 4,4 posto, te u Španjolskoj i Irskoj, za po 3,0 posto. Na razini EU-a sezonski prilagođen broj zaposlenih u trećem je kvartalu na tromjesečnoj razini porastao za 0,4 posto, nakon 0,3-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Eurozona je bilježila suprotan trend pa je broj zaposlenih u trećem tromjesečju porastao 0,3 posto dok je u prethodna tri mjeseca uvećan 0,4 posto.

Na godišnjoj pak razini broj zaposlenih porastao je za 1,1 posto u 28-članom EU i 19-članoj eurozoni, otprilike istim tempom kao i u drugom tromjesečju. Ukupno je prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata u trećem kvartalu u 28 zemalja članica EI bilo zaposleno 229,8 milijuna muškaraca i žena, od čega njih 151,5 milijuna u eurozoni, procjenjuju u Eurostatu.

You may also like