Home Ekonomija Eurostat: Gospodarstvo EU blago usporilo u drugom tromjesečju

Eurostat: Gospodarstvo EU blago usporilo u drugom tromjesečju

by Agencije

Gospodarske aktivnosti u 28 zemalja Europske unije blago su usporile u drugom tromjesečju dok je u eurozoni tempo rasta bio upola slabiji nego u prethodnom tromjesečju, potvrdio je u petak Eurostat preliminarne procjene.

Prema sezonski prilagođenim podacima gospodarstvo EU poraslo je u razdoblju od travnja do lipnja 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesječje kada je uvećano 0,5 posto. Time je europski statistički ured potvrdio preliminarne procjene objavljene krajem srpnja.

Tempo rasta u eurozoni prepolovljen je pak u drugom tromjesečju na 0,3 posto, također u skladu s Eurostatovim preliminarnim procjenama.

Na godišnjoj razini gospodarske su aktivnosti u EU od travnja do lipnja porasle 1,8 posto, istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju. Na području jedinstvene europske valute uvećane su 1,6 posto, nakon 1,7 postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Prema izračunima Eurostata, američko je gospodarstvo u razdoblju od travnja do lipnja zabilježilo isti tempo rasta na tromjesečnoj razini kao i eurozona. Na godišnjoj su pak razini prema procjenama europskog statističkog ureda aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu porasle 1,2 posto.

Zemlje istočne i srednje Europe bilježile su najsnažniji rast aktivnosti u drugom tromjesečju, a prednjačila je Rumunjska s tromjesečnom stopom rasta od 1,5 posto. Slijedi Mađarska s 1,1 posto, te Poljska i Slovačka gdje su aktivnosti na tromjesečnoj razini porasle po 0,9 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci Eurostata.

Njemačko je gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 0,4 posto, usporivši u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti porasle 0,7 posto. Britansko je gospodarstvo u očekivanju referenduma o članstvu u EU poraslo na tromjesčenoj razini 0,6 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Prema raspoloživim podacima Eurostata sve su zemlje EU bilježile rast aktivnosti osim Austrije, Italije i Francuske gdje su aktivnosti stagnirale. Najslabiji je rast bilježila Litva, od 0,1 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku za drugo tromjesečje. Na godišnjoj je razini također je prednjačila Rumunjska sa stopom rasta aktivnosti u drugom tromjesečju od čak 5,9 posto. Slijedi Slovačka s 3,7 posto, Španjolska s 3,2 posto, Švedska, za 3,1, posto, te Bugarska i Poljska s po tri posto. Pad aktivnosti na godišnjoj razini u drugom tromjesečju zabilježila je samo Grčka, za 0,7 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Related Posts