Eurostat: Deficit u EU je smanjen

Sezonski prilagođen deficit opće države na razini Europske unije smanjen je u četvrtom tromjesečju 2014. drugo tromjesečje zaredom, dok je u eurozoni blago porastao, izvijestio je Europski statistički ured.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca deficit opće države na razini EU28 kliznuo je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju na 2,6%, s 2,8% u prethodna tri mjeseca. Time je smanjio drugo tromjesečje zaredom, nakon što je tri tromjesečja zaredom stagnirao na razini od 3,0%, pokazali su sezonski prilagođeni podaci Eurostata. Ukupni su proračunski prihodi iskazani udjelom u BDP-u blago porasli, na 45,5% BDP-a, sa 45,2% koliko su iznosili u prethodnom tromjesečju. Uvećani su i rashodi, na 48,1%, sa 47,9% u razdoblju od srpnja do rujna.

Eurozona je pak u posljednjem tromjesečju 2014. bilježila nešto veći deficit opće države nego u prethodnom tromjesečju, od 2,4 posto BDP-a, u odnosu na 2,2% BDP-a koliko je iznosio u razdoblju od srpnja do rujna. Prihodi iskazani udjelom u BDP-u porasli su pritom na 46,7% BDP-a, sa 46,6% u prethodnom tromjesečju. Rashodi su pak zabilježili nešto izrazitiji rast, na 49,1% BDP-a, sa 48,8% u trećem tromjesečju.