Euroskeptici protiv Cameonova načina referenduma

Britanski zastupnici nanijeli su u ponedjeljak neugodan poraz premijeru Davidu Cameronu pošto su se euroskeptični članovi njegovih konzervativaca udružili s oporbom i glasali protiv predloženih načina održavanje referenduma o Europskoj uniji.

Poraz u Donjem domu tiče se tehničkog pitanja, ali ilustrira Cameronovu borbu da blokira euroskeptike u vlastitoj stranci prije glasovanja krajem 2017. godine. Radi se o prvom porazu šefa vlade u Donjem domu gdje raspolaže većinom od 16 mjesta, nakon pobjede na izborima u svibnju. Vlada je željela ublažiti uobičajene propise poznate pod imenom “purdah”, a ti propisi ministrima zabranjuju da u izbornoj kampanji daju izjave kojima bi mogli promijeniti rezultat glasovanja 28 zadnjih dana kampanje ili referenduma.

Volji vlade suprotstavilo se 312 glasova nasuprot 285. Trideset sedam konzervativnih zastupnika usprotivilo se Cameronu. Premijer je najavio da će provesti kampanju za ostanak Velike Britanije u EU, ali jedino ako uspije s Bruxellesom postići važne reforme među kojima je i promjena temeljnih ugovora Unije. Radi se primjerice o socijalnoj pomoći imigrantima podrijetlom iz EU. Na glasovanju u ponedjeljak, euroskeptici su udružili svoje glasove s laburistima i nacionalistima Škotske nacionalne stranke.

Dan prije nego što će Elizabeta II. postati vladarica s najduljom službom u povijesti, britanska je monarhija bogatija nego ikada, objavio je Reuters.Reutersova analiza pokazuje da je monarhija profitirala od rasta cijena nekretnina posljednjih desetljeća. Imanja britanske monarhije vrijede oko 22,8 milijardi funti (235 milijardi kuna).

To britansku kraljevsku obitelj ne bi dovelo na popis deset najbogatijih na svijetu koji predvodi Bill Gates, ali bi je svrstalo među najimućnijih dvadeset. Vrijednost kraljevske imovine usporediva je s, primjerice, bogatstvom Michaela Bloomberga ili osnivača Facebooka Marka Zuckerberga, piše Reuters. Procjenu bogatstva britanske monarhije, međutim, komplicira činjenica da je dio imanja u privatnom vlasništvu kraljevske obitelji, a dio je u vlasništvu države. U Reutersovu analizu nisu ušle raskošne kraljevske rezidencije poput Buckingama, Windsora i Balmorala koje je nemoguće procijeniti.

You may also like

0 comments