Europski vojnici optuženi za zlostavljanje djece u Srednjoafričkoj republici

Ujedinjeni narodi (UN) objavili su u petak da su primili optužbe protiv pripadnika mirovnih snaga iz Gruzije, Francuske i drugih europskih zemalja o seksualnom zlostavljanju djece dok su bili raspoređeni u Srednjoafričkoj Republici.

O navodnim zlodjelima, uključujući silovanja, uglavnom počinjenima 2014. doznalo se tek prije nekoliko tjedana i državne vlasti zemalja kojih se to tiče, kao i EU, obaviještene su i započele su istragu, rečeno je. Osoblje UN-a ispitalo je djevojčicu i dječaka koji su 2014. bili u dobi od 7, odnosno 9 godina, kad su zlostavljanje navodno počinili pripadnici francuskih snaga “Sangari”, stoji u izjavi.

Djevojčica je rekla da je imala seksualne odnose s francuskim vojnicima “u zamjenu za bocu vode i vrećicu keksa”. “To su iznimno teške optužbe i ključno je da se ti slučajevi temeljito i hitno ispitaju”, rekao je visoki povjerenik za ljudska prava Zeid Rad al Husein. “Previše takvih zločina prolazi nekažnjeno, počinitelje se ne kažnjava”, rekao je. Prošli mjesec, neovisno istražno povjerenstvo optužilo je UN i njegove agencije da su potpuno neprimjereno postupili s optužbama o zlostavljanju djece 2013. i 2014. koje su bile podnesene protiv pripadnika međunarodnih mirovnih snaga u Srednjoafričkoj Republici.

Dužnosnici UN-a za ljudska prava rekli su da imaju nove navode o zlostavljanjima djece u Srednjoafričkoj Republici, a detalje će podastrijeti tijekom dana u New Yorku, rekao je glasnogovornik UN-a za ljudska prava Ruper Colville. “Potpuno je jasno da je u Srednjoafričkoj Republici to bila raširena pojava i to je zaista šokantno”, rekao je Colville na konferenciji za novinare u Ženevi te istaknuo da treba ispitati iz kojih su sve zemalja vojnici, pripadnici UN-ovih mirovnih snaga, počinitelji spolnih zlostavljanja.

Prema nekim podacima riječ je o deset zemalja, rekao je Colville i upozorio “No jasno je da se nije učinilo dovoljno da se to zaustavi”. Gruzijsko ministarstvo obrane reklo je da će što prije biti provedena istraga o tim optužbama. EU je priopćila da će u pogledu kaznenih djela i i seksualnih zlodjela biti primijenjena nulta stopa tolerancije.

You may also like

0 comments