Europski socijaldemokrati na sastanku u Francuskoj na temu Brexita

Petnaestak europskih socijaldemokratskih čelnika okupilo se u četvrtak blizu Pariza na poziv francuskog predsjednika Francois Hollandea kako bi razgovarali o pripremi summita 27-orice, 16. rujna u Bratislavi.

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel, austrijski kancelar Christian Kern, premijeri Grčke Aleksis Cipras i Portugala Antonio Costa i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz namjeravaju na sastanku dogovoriti usklađene europske ambicije, kaže se u priopćenju ureda francuskog predsjednika. Na skup je bio pozvan i šef talijanske vlade Matteo Renzi koji je morao odustati od dolaska zbog katastrofalnog potresa u Italiji.

Renzi je ovaj tjedan na mini-summitu u Italiji okupio francuskog šefa države i njemačku kancelarku Angelu Merkel a svo troje su pozvali na oživljavanje europskog projetka nakon Brexita.

Kada se radi o ekonomskim pitanjima, europski socijaldemokrati tradicionalno su bliži mjerama ekonomskog oporavka putem privatnih i javnih ulaganja nego strogoj politici štednje.

Na dnevnom redu tog skupa koji se organizira u dvorcu Celle-Saint-Cloud nalaze se također, po Elizejskoj palači, vanjska i unutarnja sigurnost EU-a i širenje programa Erasmus u cilju veće mobilnosti mladih Europljana.

Intenzivne diplomatske konzultacije pred summit u Bratislavi nastavljaju se susretom 31. kolovoza između Hollandea i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, a potom sastankom južnih europskih zemalja 9. rujna u Ateni, na inicijativu premijera Ciprasa.

You may also like