Europski parlament ratificirao sporazum o stabilizaciji s Kosovom

Europski parlament je u četvrtak ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i Kosova, što je prvi važan korak u u integraciji Kosova u Europsku uniju.

Sporazum je podržalo 486 zastupnika, 102 je glasovalo protiv a 81 zastupnik je bio suzdržan. “To je jako dobra vijest i još jedna važan korak na putu Kosova prema integraciji u Europsku uniju. EU i Kosovo će po prvi puta ući u ugovorni sporazum”, rekla je izvjestiteljica Ulrike Lunaček, zastupnica austrijskih Zelenih u EP-u.

“Sada sporazum bez odgađanja treba stupiti na snagu. To će biti veliki i značajan znak građanima i gospodarstvu Kosova. Provedba sporazuma pomoći će učvršćivanju reformskog procesa. Također će Kosovu pružiti mogućnosti snaženja odnosa s EU-om i tako doprinijeti stabilizaciji cijele regije”, dodala je Lunaček, prenijeto je na internetskim stranicama Europskog parlamenta.

Sporazum snaži politički dijalog Kosova i EU-a, trgovinske odnose i tješnju suradnju u mnogim sektorima, uključujući energetiku, zaštitu okoliša te pravosuđe i unutarnje poslove, a sadrži i odredbe koje promiču EU standarde u područjima kao što su zaštita intelektualnog vlasništva i potrošača, učinkovito upravljanje i druga.

Lunaček je ocijenila i kako bi idući korak trebao biti ukidanja viza za građane Kosova.

Nakon odobrenja parlamenta Vijeće ministra ima otvoren put za formalno zaključivanje sporazuma te bi on mogao stupiti na snagu za nekoliko mjeseci. Pitanja kojima se bavi sporazum u nadležnosti su Unije te nije potrebno da ga zemlje članice i pojedinačno ratificiraju.

U tekstu Europski parlament također ponovno poziva preostalih pet članica EU-a (Španjolsku, Slovačku, Rumunjsku, Grčku i Cipar) koje još nisu priznale Kosovo da to učine jer bi to “olakšalo daljnju normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine”, navodi agencija ANSA.

You may also like

0 comments