Europski izvoz potonuo deset posto

Eurostat
Izvoz robe iz Europske unije i eurozone pao je u prvih devet mjeseci 2020. nešto više od 10 posto, a gotovo isti je pad bilježio i uvoz, pokazuju podaci Eurostata, odražavajući urušavanje domaće i inozemne potražnje u pandemiji koronavirusa.

Robni izvoz EU-a pao je u razdoblju od siječnja do rujna 11,4 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, a gotovo isti je postotni pad bilježila i eurozona. Uvoz robe u EU smanjen je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci 12,8 posto, a uvoz 12,4 posto. Najviše je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci pao izvoz, ali i uvoz energenata u EU, za gotovo 40 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdoblje. Znatno je smanjen i izvoz i uvoz strojeva i vozila, pokazuje izvješće Eurostata.

Trgovinska bilanca EU-a za razdoblje od siječnja do rujna pokazuje višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 134,5 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 127,8 milijardi eura. Trgovinski višak u eurozoni bio je gotovo na razini prošle godine i iznosio je 150,4 milijarde eura.

Pandemija i mjere koje su vlade uvele kako bi suzbile širenje koronavirusa ostavile su teške posljedice i na robnoj razmjeni unutar EU-a i eurozone u prvih devet ovogodišnjih mjeseci. Tako je vrijednost robne razmjene unutar EU-a potonula 10 posto u usporedbi s prvih devet prošlogodišnjih mjeseci, na 2,06 bilijuna eura. Vrijednost robne razmjene u zoni primjene zajedničke europske valute smanjena je 11,1 posto na 1,31 bilijun eura.

You may also like

0 comments