Home Energetika Europski fondovi pružaju mogućnost financiranja energetske obnove

Europski fondovi pružaju mogućnost financiranja energetske obnove

by Agencije

Trend povećanja cijene energije i energenata, među ostalim i rast troškova grijanja, dio su zimske svakodnevice.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju na snagu su stupili novi zakoni, propisi i mjere na području zaštite okoliša, potrošnje energije i energetske učinkovitosti pa su pred Vladom i građanima nove obveze koje valja zadovoljiti, ali i nove mogućnosti i prednosti. Stoga je primarni cilj Programa energetske obnove obiteljskih kuća, koji provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, povećanje energetske učinkovitosti postojećih kuća, smanjenje potrošnje energije i emisija CO2 u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života.

Međutim, problem najčešće nastaje jer građani nisu upoznati s prednostima ovakvog programa, kao i kome se mogu obratiti za podršku prilikom njegove provedbe. Tvrtka Kontrol biro uspješno posluje na hrvatskom tržištu više od 24 godine i ovlaštena je za provedbu energetskih pregleda, izradu energetskih certifikata te osigurava vrhunsku kvalitetu usluge.

Obiteljske kuće predstavljaju poseban izazov u potrošnji energije na nacionalnoj razini.

„Primjerice, obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Osobito zabrinjava činjenica da većina obiteljskih kuća nema gotovo nikakvu ili ima minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode. Mjerama energetske učinkovitosti moguće je smanjiti potrošnju čak do 60% u odnosu na njezinu trenutnu razinu“, pojašnjava Igor Hegediš, inženjer za energetsku učinkovitost tvrtke Kontrol biro.

Program energetske obnove obiteljskih kuća, donesen 2014. godine, provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Od 2016. godine program je zbog korištenja sredstava europskih fondova dodatno prilagođen pa je Hrvatskoj za obnovu stambenog sektora do 2020. godine dostupno 100 milijuna eura, od čega je circa 30 milijuna namijenjeno obnovi obiteljskih kuća. Tvrtka Kontrol biro odgovorna je za izradu energetskog certifikata i Izvješća o energetskom pregledu te osigurava efikasnosti projekta obnove obiteljskih kuća.

„Kako bi ostvarile pravo na bespovratna sredstava fizičke osobe dužne su Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti dostaviti elaborat poboljšanja energetske učinkovitosti s potrebnom dokumentacijom, u koju su ubrojani i energetski certifikat te Izvješće o energetskom pregledu. Prvi korak je energetski pregled i energetsko certificiranje zgrade, odnosno analiza postojećeg stanja te definiranje potrebnih mjera za postizanja ušteda u energiji potrebnoj za grijanje. Ukoliko prijavitelj zadovoljava uvjetima javnog poziva, na vrijeme osigura potrebnu dokumentaciju te ostvari pravo na bespovratna sredstva,  energetskom obnovom mogu se dugoročno ostvariti uštede u odnosu na trenutne troškove, što će sasvim sigurno puno značiti svakom potrošaču“, zaključio je Igor Hegediš iz Kontrol Biroa.

Related Posts