Europski dužnosnici žure u Iran, SAD spreman na početak razgovora sa Sjevernom Korejom

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda vjerojatno će već sljedećeg tjedna glasati o rezoluciji kojom će podržati sporazum o iranskom nuklearnom programu i ukinuti sankcije protiv te zemlje, a posjet Teheranu samo dan nakon postizanja povijesnog sporazuma najavljuju dužnosnici vodećih europskih zemalja. Prema diplomatima rezolucijom, koja će biti podijeljena članicama Vijeća sigurnosti UN-a tijekom srijede, zadržat će se na pet godina embargo protiv Irana na oružje i na osam godina zabrana iranske tehnologije za balističke rakete, prenosi britanska agencija Reuters.

Povijesnim sporazumom Irana i svjetskih sila postignutim u utorak u Beču Iran se suglasio s dugoročnim ograničenjima razvoja nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija. Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel najavio je kako će otputovati u Iran već u nedjelju kako bi brzo iskoristio nove trgovinske mogućnosti koje će se otvoriti ukidanjem sankcija protiv Irana a put u tu zemlju planira i francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. Gabriel vodi izaslanstvo u trodnevni posjet a njemačke tvrtke od Volkswagena do Siemensa čekaju u redu kako bi iskoristile nove poslovne mogućnosti.

Prema njemačkim gospodarskim udruženjima izvoz njemačke robe u Iran mogao bi se učetverostručiti u idućih nekoliko godina i porasti na 10 milijarda eura s 2,4 milijarde koliko je ostvareno prošle godine. Tijekom godina pod sankcijama njemački izvoz u Iran pao je s 4,4 mililjarde eura u 2005. na 1,8 mililjarde u 2013. Fabius je u srijedu objavio da je prihvatio poziv iranskog kolege za posjet Iranu ističući da ta zemlja predstavlja “značajnu mogućnost” za francuske tvrtke. Iransko tržište s 80 milijuna stanovnika privlačno je za francuske proizvođače automobila poput Peugeota, Citroena i Renaulta ili za njezine naftne tvrtke, navodi francuska agencija AFP.

Američke tvrtke u nepovoljnijem su položaju u odnosu na europske nakon postizanja povijesnog sporazuma zbog toga što je u toj zemlji na snazi paleta sankcija protiv Irana a u američkom Kongresu postoje snažni otpori njihovu ukidanju. Snažne desetljećima stare američke restrikcije na poslovanje s Iranom ovise i o pitanjima poput terorizma ili ljudskih prava i ostaju na snazi. Američki poslovni svijet i trgovinska udruženja sa zabrinutošću gledaju na mogućnost da embargo zakoči američke tvrtke u trenutku dok europske i azijske ubrzano ulaze na to tržište, prenosi agencija Reuters.

Sjedinjene Američke Države u utorak su poručile kako su, nakon postizanja dogovora s Iranom, spremne pregovarati sa Sjevernom Korejom o njezinu nuklearnom programu. “Napredak u nuklearnim pregovorima s Iranom jasno pokazuje našu spremnost na razgovore sa zemljama s kojima SAD ima dugogodišnje razlike”, kazao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby, prema korejskoj novinskoj agenciji Yonhap. SAD je spreman na takve pregovore sa Sjevernom Korejom “pod uvjetom da su vjerodostojni i obuhvaćaju čitav nuklearni program zemlje i dovedu do konkretnih i nepovratnih koraka prema smanjivanju uklanjanju nuklearnog oružja”.

Kirby je kazao kako dogovor sa Sjevernom Korejom ostaje američki prioritet. Analitičari smatraju da postizanje dogovora s Iranom neće rezultirati pokretanjem pregovora sa Sjevernom Korejom. “Mislim da Sjeverna Koreja nije zainteresirana za takve pregovore jer je njezina politika jačanja nuklearnih kapaciteta bila uspješna uz istodobno neki ekonomski razvoj”, kazao je za Yonhap Joel Wit, urednik internetske stranice 38 North.

You may also like