Europski čelnici spremni su pružiti još jednu šansu pregovorima, Grci se nadaju čudu

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je izjavila da će propast eura značiti i propast Europe te je pozvala na kompromis u trenutku kad se strahuje od izlaska Grčke iz monetarne unije. “Ako propadne euro, propast će i Europa”, rekla je kancelarka pred članovima svoje konzervativne stranke u Berlinu, prvi put o tome javno govoreći nakon neuspjelih pregovora održanih između Grčke i njezinih vjerovnika tijekom vikenda u Bruxellesu. “Ako izgubimo sposobnost da pronađemo kompromis u ovome, Europa je izgubljena”, kazala je.

Njezin glasnogovornik Steffen Seibert u ponedjeljak je na redovitoj konferenciji za novinare kazao kako je kancelarka spremna na ponovne pregovore sa svojim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom ukoliko on to bude želio, piše AFP.

Francuski predsjednik Francois Hollande danas je izjavio da je njegova zemlja i dalje sklonija ponovnom dijalogu između Grčke i njezinih vjerovnika te je ocijenio da je sporazum još uvijek moguć unatoč prekidu pregovora tijekom vikenda. “Francuska je i dalje na raspolaganju i za to da se dijalog nastavi. Danas još uvijek postoji mogućnost za postizanje sporazuma, a sutra će ovisiti o odgovoru Grka na referendum”, rekao je nakon sastanka s glavnim ministrima svoje vlade.

Rusija je zabrinuta da će grčka kriza imati negativne posljedice za cijelu Europsku uniju, objavio je u ponedjeljak Kremlj, a prenosi Reuters. “Moskva prati izbliza razvoj događaja u EU-u u kontekstu financijske krize u Grčkoj”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Zabrinuti smo zbog mogućih negativnih posljedica koju bi ta kriza mogla imati za cijeli EU”, kazao je.

Grci se u ponedjeljak pokušavaju prilagoditi na život bez banaka i bankomata, u klimi glasina i teorija zavjere pošto je neuspjeh pregovora između službene Atene i njezinih vjerovnika bacio zemlju još dublje u krizu, prenose agencije.

Grčki premijer Aleksis Cipras, koji je tijekom vikenda iznenada prekinuo pregovore o novom reformskom paketu i sazvao referendum, u nedjelju navečer je na javnoj televiziji objavio mjere za kontrolu prometa kapitala kako bi spriječio kolaps banaka. Banke će ostati zatvorene do 6. srpnja, a povlačenje sredstava iz bankomata bit će ograničeno na najviše 60 eura, objavila je vlada.Uvođenje tih mjera bio je vrhunac dramatičnog vikenda koji bi Grčku mogao gurnuti u bankrot pošto u utorak najvjerojatnije neće moći platiti ratu duga MMF-u u iznosu od 1,6 milijardu eura. Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je da je njegova zemlja i dalje sklonija ponovnom dijalogu između Grčke i njezinih vjerovnika te je ocijenio da je sporazum još uvijek moguć unatoč prekidu pregovora tijekom vikenda, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila da je spremna razgovarati s Ciprasom kad god on to želi. “Ima još nekoliko sati vremena prije nego pregovori budu definitivno zaključeni”, rekao je Hollande. Međutim, kako sadašnji program istječe za manje od 48 sati, nade u dogovor sve brže blijede.

Grci, koji već mjesecima pažljivo prate iscrpljujuće pregovore Ciprasove vlade s vjerovnicima, pokušavaju se priviknuti na novu situaciju i nadaju se da će se postići dogovor.”Ne mogu vjerovati. I dalje se nadam da ću se sutra probuditi i da će sve biti u redu. Pokušavam ne brinuti”, rekla je za Reuters stanovnica Atene Evgenia Gekou (50) na putu na posao.Dugi redovi stvorili su se u ponedjeljak ispred bankomata koji su međutim ostali zatvoreni. “Imam pet eura u džepu, i pomislio sam idem okušati sreću ispred bankomata. Jučer su redovi bili predugi”, rekao je vodoinstalater Yannis Kalaizakis (58) koji je stajao u redu ispred ispražnjenog bankomata. “Ne znam što bih rekao. Ovo je kaos”, dodao je.

Cipras je za zatvaranje banaka okrivio europske partnere i Europsku središnju banku, te dodao da ne odustaje od referenduma zakazanog za iduću nedjelju.”Odbijanje zahtjeva grčke vlade da joj nakratko produže trajanje programa, čin je bez presedana po europskim standardima i dovodi u pitanje pravo suverenog naroda na odlučivanje”, rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.”Zbog te je odluke ECB danas morao ograničiti sredstva dostupna grčkim bankama i prisilio je središnju grčku banku da predloži zatvaranje banaka i ograničavanje iznosa koji se smiju podignuti”.

Dodao je da je novi zahtjev za produžetak aktualnog programa pomoći koji istječe 30. lipnja poslao čelnicima eurozone, Europske središnje banke, Europskoj komisiji, Europskom parlamentu i Vijeću Europske unije.”Čekam njihov hitan odgovor na temeljni demokratski zahtjev”, rekao je i dodao da bi udovoljenje tom zahtjevu moglo ECB potaknuti da ponovno osigura likvidnost.Cipras je rekao da su bankovni polozi, plaće i mirovine u Grčkoj i dalje sigurni i pozvao Grke da ostanu mirni.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u ponedjeljak u Bruxellesu u vrlo emotivnom istupu grčki narod da na referendumu glasuje za posljednji prijedlog triju institucija, a grčke čelnike da odgovornost stave ispred svojih osobnih biografija. “Kakvo god bilo pitanje koje će se postaviti na referendumu, pozivam grčki narod da glasuje za naš paket. Ako glasuje za, bit će to poruka da žele ostati u Europskoj uniji. Ne na referendumu značilo bi ne Europi”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare.

U prepunoj dvorani Juncker je govorio 40-ak minuta u istupu nabijenom emocijama i dramatikom, nastojeći objasniti posljednji prijedlog triju institucija – Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a, o kojem grčka vlada nije željela razgovarati nego je jednostrano prekinula pregovore i zakazala referendum. Istaknuo je da se taj paket krivo predstavlja grčkoj javnosti, da u njemu nema prijedloga za rezanje plaća i mirovina. “Vrijeme je da se odgovornost stavi ispred osobnih biografija”, rekao je Juncker.

Oporbeni grčki čelnik Antonis Samaras rekao je u nedjelju da bi Cipras trebao odustati od referenduma i sastaviti vladu nacionalnog jedinstva. “Naša zemlja treba ostati u srcu Europe u eurozoni. Cipras mora nastaviti pregovore”, rekao je Samaras. “Ako to ne može sam, onda neka pokuša dobiti općenacionalni konsenzus”, dodao je.

You may also like