Home Europska unija Europske zemlje pripremaju se za dolazak novih migranata

Europske zemlje pripremaju se za dolazak novih migranata

by admin

Nekoliko zemalja članica Europske unije u ponedjeljak se očitovalo o sve snažnijem problemu izbjegličke krize koja sve snažnije pritišće Uniju, većinom najavivši spremnost za prihvat novih migranata.

Danska je zakupila reklamni prostor u četirima libanonskim dnevnicima kako bi one koji razmišljaju o iseljavanju upozorila da je postrožila uvjete ostanka na svojem ozemlju. “Danska je odlučila postrožiti pravila koja se odnose na izbjeglice”, stoji u oglasu koji su u ponedjeljak objavila tri dnevnika na arapskom jeziku i jedan na engleskom.

U Dansku je proteklog vikenda ušlo oko 400 izbjeglica, ali je danski premijer Lars Lokke Rasmussen u ponedjeljak ocijenio da uvođenje graničnog nadzora na granici prema Njemačkoj neće riješiti izbjegličku krizu i rekao da je njegova zemlja spremna prihvatiti još izbjeglica. “Mi nismo dio europske politike o izbjeglicama, ali smo dio Europe i moramo nešto učiniti”, rekao je Rasmussen, ali nije precizirao koliko je izbjeglica Danska spremna primiti.

Slovačka je ponovila da inzistira na tome da zemlje pojedinačno i na dobrovoljnoj bazi odlučuju o mogućem prihvatu azilanata. Europska komisija izradila je prijedloge novih kvota po zemljama, kako bi se oko 160 tisuća tražitelja azila moglo preseliti iz Italije, Grčke i Mađarske.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker trebao bi u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta iznijeti te prijedloge za suočavanje s izbjegličkom krizom o kojima će se raspravljati na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a 14. rujna i predstaviti prijedlog za raspodjelu tražitelja azila. Međutim, među državama članicama nema suglasnosti oko sustava kvota, bilo obvezujućih bilo dobrovoljnih.

Po tom bi planu Slovačka trebala prihvatiti 2787 ljudi, a Slovaci su dosad govorili da će ih prihvatiti samo 200 i da bi željeli da to pretežito budu kršćani. Migrantska kriza prijeti “ukaljavanjem slike Europe” ako se ne poduzme nešto doista značajno kako bi je se riješilo, rekao je španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia Margallo. Ustvrdio je da će Španjolska, unatoč teškom gospodarskom stanju, “učiniti sve kako bi prihvatila maksimalan broj izbjeglica, ponudila im smještaj i socijalne usluge”.

Europa je suočena s krizom odgovornosti, a ne izbjegličkom krizom, rekao je u ponedjeljak švedski premijer Stefan Lofven i pozvao na uspostavu “trajnog i obvezujućeg sustava razmještaja” tražitelja azila u Europskoj uniji. Također je najavio da će Europskoj uniji predložiti uspostavu dodatnih zakonskih puteva kako bi izbjeglice mogle ući u Švedsku i ocijenio da bi Unija trebala povećati broj izbjeglica u kvotama sa sadašnjih 22 tisuće na 100 tisuća.

Related Posts