Europske kompanije predvode globalno smanjenje dividendi

Izvješće
Zbog koronakrize globalne će kompanije ove godine smanjiti isplatu dividendi između 17 i 23 posto, odnosno za 400 milijardi dolara, pokazuje izvješće investicijske tvrtke Janus Henderson.

Međutim, tehnološke kompanije opiru se trendu pada. Prema izračunu Janus Hendersona, globalne isplate dividendi dosegle su u drugom tromjesečju iznos od 382 milijarde dolara čime su se snizile za 108 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Na godišnjoj razini radi se o padu od 22 posto, najvećem od 2009. kada je prethodna ekonomska kriza bila na vrhuncu. Sve regije svijeta osim Sjeverne Amerike svjedoče manjim isplatama. “Protiv struje” jedino plivaju kanadske kompanije. Na globalnoj razini, 27 posto kompanija isplatit će manju dividendu nego prošle godine, a stanje je najlošije u Europi gdje će za to odlučiti svaka druga kompanija.

U toj skupini njih dvije trećine u potpunosti će odgoditi isplatu dobiti dioničarima. Teško je stradala i Velika Britanija gdje su kompanije između travnja i lipnja isplatile 15,6 milijardi dolara. U isom lanjskom razdoblju isplatile su 34 milijarde dolara. “Ova će godina biti najgora za globalne dividende od financijske krize”, stoji u izvješću Janus Hendersona objavljenom u ponedjeljak. U optimističnom scenariju isplate na globalnoj razini past će 17 posto, pa bi se u džepove dioničara slilo 1,18 bilijuna dolara.

U pesimističnom scenariju isplate padaju 23 posto na 1,10 bilijuna dolara. Međutim, valja naglasiti kako se o radi o osjetnom poboljšanju s obzirom da je ranije Janus Henderson očekivao pad i do 35 posto. Pregled po pojedinim sektorima pokazuje velike razlike.

Zbog zabrane isplata dividendi koju je naložila Europska središnja banka, bankovni i financijski sektor zaslužan je za polovicu pada isplata od 45 posto u Europi, na 77 milijardi dolara. Pad isplata primjetan je i kod rudarskih i naftnih kompanija na koje se odrazio pad cijena sirovina i energenata zbog zaustavljanja gospodarskih aktivnosti te kompanija iz sektora robe široke potrošnje.

S druge strane, dividende tehnoloških i telekomunikacijskih kompanija te onih iz sektora zdravstvene njege relativno su neokrznute krizom izazvanom koronavirusom. Isplaćeni iznos u tim sektorima veći je za 1,8 posto, odnosno 0,1 posto.

Otpornost tehnološkog sektora zaslužna je što su se Microsoft i Apple po prvi puta probili među 10 kompanija koje su isplatile najveće iznose. Na vrhu je i dalje švicarski prehrambeni div Nestlé. “Dividendni trendovi odražavaju trendove u društvu i dioničkom tržištu u ovom trenutku”, komentirao je Ben Lofthouse, analitičar Janus Hendersona. Prema njegovoj ocjeni, vjerojatno je da će dio tehnoloških kompanija nastaviti s povećanjem isplata s obzirom na rast dobiti zahvaljujući skoku poslovanja u koronakrizi. U bliskoj budućnosti nekoliko je ključnih sektora koji će odrediti koliko će snažan biti oporavak dividendi.

Najočitije je pitanje suzbijanja koronavirusa, ali tu je i pitanje što će krajem godine odlučiti uprave američkih kompanija te hoće li europske banke početkom iduće godine dobiti „zeleno svjetlo“ za obnovu isplata. “Veliko je pitanje što će se dogoditi u SAD-u krajem godine. Ako mnoštvo kompanija značajno sreže isplatu dividendi, iznos će biti fiksiran na nižoj razini do kraja 2021. godine”, kaže Lofthouse, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments