Europske institucije proučavaju nove grčke prijedloge

Predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem izjavio je u četvrtak da je Grčka predala nove prijedloge reformskih mjera, koji su stigli neposredno prije početka sastanka ministara financija eurozone i koje sada treba proučiti da bi se o njima zauzeo stav.

“Institucije su nas obavjestile o intenzivnim pregovorima koje vode s grčkom vladom. Dogovorili smo se da oni analiziraju zadnje grčke prijedloge, jer su stigli danas vrlo kasno, neposredno prije sastanka euroskupine”, rekao je Dijsselbloem nakon završetka četvrtog sastanka euroskupine ovoga tjedna posvećenog Grčkoj.

Dijsselbloem je dodao da još uvijek postoje velike razlike u stajalištima između institucija i Grčke, ističući da grčke vlasti mogu u svakom trenutku prihvatiti prijedloge koje su institucije stavile na stol. Pod institucijama se misli bivša “trojka”, to jest vjerovnici – MMF, Europska komisija i Europska središnja banka.

Dijsselbloem je najavio da će o sadašnjem stanju u pregovorima s Grčkom izvijestiti čelnike 28 zemalja EU-a, koji su se u četvrtak okupili na dvodnevnom summitu te da će se euroskupina vjerojatno ponovno sastati u subotu.

You may also like