Home Energetika Europske elektrane sa velikom misijom CO2

Europske elektrane sa velikom misijom CO2

by Agencije

Približno 280 elektrana na ugljen u 22 zemlje Europske unije, koje pokrivaju četvrtinu potreba za električnom energijom u EU, emitiralo je prošle godine 758 milijuna tona ugljičnog dioksida (CO2), odnosno 17 posto globalne emisije stakleničkih plinova.

Pokazalo je to izvješće Climate Action Networka (CAN), međunarodnog udruženja koje obuhvaća više od 950 nevladinih udruga a u petak je objavilo europsku kartu elektrana na ugljen. Više od 200 elektrana na ugljen u EU starije je od 30 godina, što znači da su “neučinkovite, zagađujuće i zastarjele”, upozorili su iz toga udruženja. Prema njihovim je podacima daleko najveći zagađivač, zahvaljujući ugljenu, Njemačka, s emitiranih 255 milijuna tona ugljičnog dioksida u prošloj godini.

Slijede Poljska sa 129 milijuna tona i Velika Britanija s 87 milijuna. S upola manjom emisijom od Britanije, od 43 milijuna tona, slijedi Španjolska, pa Češka sa 41 milijunom tona i Italija, s emitiranih 39 milijuna tona CO2. Na zadnjem je mjestu Švedska, sa svega milijun tona CO2. Hrvatska je u 2014. godini po tim podacima emitirala dva milijuna tona CO2 i time zauzela pretposljednje mjesto na listi 22 zemlje EU-a.

Od zemalja u hrvatskom okruženju na listi su se našle Mađarska sa sedam milijuna tona i Slovenija sa četiri milijuna tona. Izvješće pokazuje da bi se situacija po tom pitanju mogla i pogoršati, budući da se u EU trenutno gradi ili se planira graditi ukupno 110 elektrana na ugljen, pri čemu daleko najviše u Turskoj, čak 75. Za Hrvatsku se navodi samo jedan takav projekt. Iz CAN-a posebno upozoravaju na visoku cijenu koju po pitanju zdravlja plaćaju europski građani: milijuni ljudi godišnje obole zbog zagađenja koje izaziva ugljen, a isti razlozi povezuju se s 23 tisuće zabilježenih slučajeva prerane smrti.

Related Posts